Simpātijas pret latviešu grupu "Prāta vētra" uzlabo attiecības ar ziemeļu kaimiņiem un veicina Baltijas vienotības nostiprināšanos. Tā uzskata 61% Igaunijas portāla "Delfi" lietotāju aptaujas dalībnieku.
Šīs aptaujas rezultāti analītiķiem liek spriest, ka Igaunijas attiecības ar kaimiņvalstīm Latviju un Lietuvu var attīstīties tikai ar vienkāršo cilvēku kontaktiem, raksta Eiropētijumu institūta analītiķis Maits Taltss avīzē "Postimees".

"Veiksmīgā latviešu mūziķu uzstāšanās Eirovīzijas konkursā piesaistīja arī to Igaunijas iedzīvotāju uzmanību, kuri nelasa avīzes," raksta sociologs.

Analītiķis domā, ka paši uzticamākie Baltijas vienotības piekritēji ir latvieši, jo igauņi daudzu gadu laikā centās sevi identificēt kā ziemeļvalsti, bet Lietuva centās saistīt ciešākas attiecības ar Centrāleiropas valstīm.

Latvijai nav tāds acīmredzams partneris kā Somija Igaunijai vai Polija Lietuvai, uzsver Taltss.

Viņš domā, ka šķērslis attiecību veidošanā Igaunijai ar pārējām Baltijas valstīm nereti bija bez iemesla radītā pārākuma sajūta. Tieši tādi šķēršļi radās Latvijas un Lietuvas sadarbības ceļā.

"Latvieši tagad to ir ļoti labi sapratuši, bet Lietuvā vēl joprojām domā, ka 1997.gada Eiropas komisijas lēmuma uzaicināt Igauniju uz sarunām par iestāšanos Eiropas Savienībā pamatā bija novecojuši statistiskie materiāli un ekonomiskās attīstības vērtējuma nenoteiktas metodes," norādīja analītiķis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!