Foto: AFP/Scanpix
Vairāki simti cilvēku, no kuriem daudzi turēja rokās un vicināja kurpes, sestdien protesta akcijā pie Vācijas prezidenta pils Berlīnē pieprasīja, lai skandālā iesaistītais prezidents Kristians Vulfs atkāpjas no amata.

Protestētāji pie pils skandēja: "Vulfam jāiet prom!"

Jau ziņots, ka Vulfs trešdien atzina, ka ir izdarījis smagu kļūdu, mēģinot ietekmēt valsts lielāko laikrakstu "Bild", lai tas nepublicē viņu kompromitējošu informāciju, taču uzsvēra, ka neesot darījis neko nelikumīgu un neplānojot atkāpties.

"Zvans "Bild" galvenajam redaktoram bija smaga kļūda, kuru es nožēloju un par kuru es atvainojos," sacīja Vulfs intervijā sabiedriskajiem telekanāliem ARD un ZDF.

Atbildot uz jautājumu, vai viņš pēdējās dienās ir apsvēris iespēju atkāpties no amata, Vulfs sacīja: "Nē, jo pēdējās nedēļās esmu saņēmis lielu atbalstu no daudziem pilsoņiem, maniem draugiem un darbiniekiem. Man patīk veikt savus pienākumus [prezidenta amatā], esmu uzņēmies veikt šo darbu piecus gadus un piecu gadu termiņa beigās vēlos parādīt, ka esmu bijis labs, veiksmīgs prezidents."


2010.gada maijā Vācijas politiku satricināja toreizējā prezidenta Horsta Kēlera pēkšņā atkāpšanās no amata pēc tam, kad viņš izteicās, ka Vācijas karavīri ārvalstīs aizstāv Berlīnes ekonomiskās intereses.

Pirmdien izskanēja informācija par to, ka Vulfs 12.decembrī zvanījis laikraksta "Bild" galvenajam redaktoram Kajam Dīkmanam. Dienu vēlāk laikraksts publicēja materiālu par 500 tūkstošus eiro (350 000 latu) aizdevumu prezidenta privātās mājas iegādei.

Tā kā Vulfs nevarēja runāt ar galveno redaktoru, viņš atstāja dusmu pilnu ziņu automātiskajā atbildētājā, draudot pārraut visus kontaktus ar laikraksta izdevējiem, ja stāsts, kuru viņš nosauca par neticamu, tiks publiskots, pirmdien bija teikts laikrakstā "Sueddeutsche Zeitung", norādot, ka Vulfs draudējis "Bild" žurnālistus sūdzēt tiesā. Tāpat Vulfs esot mēģinājis sazināties arī ar "Bild" izdevēja "Axel Springer Verlag" vadību un tā galveno akcionāru.

52 gadus vecais Vulfs 22.decembrī izplatīja paziņojumu, atzīstot, ka 2010.gada februārī - četrus mēnešus pirms viņš kļuva par prezidentu - viņam vajadzēja sniegt paskaidrojumus Lejassaksijas federālās zemes amatpersonām par aizdevumu no turīgā uzņēmēja Egona Gērkensa sievas. Vulfs tad bija Lejassaksijas premjers un kancleres Angelas Merkeles Kristīgo demokrātu savienības (CDU) politiķis.

Priekšvēlēšanu laikā oficiālajā iztaujāšanā viņš uz opozīcijā esošās Zaļās partijas pārstāvju jautājumiem, vai viņam ir kādas "biznesa attiecības" ar uzņēmēju Gērkensu vai ar viņu saistītiem uzņēmumiem, atbildēja noliedzoši, noklusējot, ka mājas iegādei no Gērkensa sievas Edītes pieņēmis aizdevumu ar ļoti izdevīgu procentu likmi.

Mediju uzmanība pievērsta arī aizdevumam, ko Vulfs saņēma no reģionālas bankas.

Vulfam bija nozīmīga loma darījumā, kurā Vācijas autoražotājs "Volkswagen" pārņēma "Porsche" laikā, kad sporta automašīnu ražotājam bija finanšu grūtības.

Vācijas mediji vēstīja, ka prezidents, iespējams, saņēmis aizdevumu ar izdevīgiem noteikumiem kā pateicību par iesaistīšanos darījumā, jo "Porsche" bija viens no bankas klientiem.

Tomēr Vulfs žurnālam "Der Spiegel" noliedza, ka būtu bijis iesaistīts interešu konfliktā.

Lai gan Vācijas prezidentam vairāk ir ceremoniāla loma, zināmā mērā viņš tiek uzskatīts par valsts morāles kompasu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!