Francijas prezidents Žaks Širaks izteicies, ka Francija ir apņēmības pilna cīnīties pret izplatošos vandālismu un nemieriem, kas pārsvarā pārņēmuši arābu un afrikāņu apdzīvotos rajonus, ziņo ārvalstu mediji.
Širaks savus paziņojumus sniedza pēc valdības ārkārtas sēdes, kurā tika spriests par valdības un policijas rīcību, lai apturētu jau desmito nakti notiekošos nemierus un vandālismu Francijā.

Francijas prezidents teica, ka kārtības atjaunošana valstī ir valdības "absolūtā prioritāte". Brīdi vēlāk pēc Širaka paziņojumiem sāka pienākt ziņas par jauniem nemieriem Orelānā, Rēnā un Nanti.

Jau ziņots, ka naktī no sestdienas uz svētdienu nemiernieki nodedzināja aptuveni 1300 automašīnas, bet policija arestēja vairāk nekā 300 nemiernieku. Pagājušā nakts pagaidām bijusi visnemierīgākā un postošākā kopš 27.oktobra, kad sākās nemieri.

"Likumam piederēs pēdējais vārds," teicis Francijas prezidents savā pirmajā publiskajā uzrunā par valsti pārņēmušajiem nemieriem. Tā bija pirmā prezidenta publiskā runā pēc nemieru sākšanās.

Kopš nemieru sākšanās Širaku daudz kritizējuši opozīcijas politiķi, kuri norāda uz nerunāšanu ar sabiedrību. Līdz šim Francijas prezidents savus komentārus bija sniedzis tikai ar preses sekretāru starpniecību. Svētdienas paziņojumi sekoja pēc Širaka sarunas ar Francijas premjerministru Dominiku de Vilipēnu un iekšlietu ministru Nikolasu Sarkozī.

Jau ziņots, ka nemieri sākās pagājušo ceturtdien Parīzes Klišīsubuā priekšpilsētā, kur no nāvējoša elektrības trieciena gāja bojā divi 15 un 17 gadus veci afrikāņu izcelsmes pusaudži, kas, bēgot no policijas, bija paslēpušies elektrības sadales skapī.

Klišīsubuā priekšpilsētā dzīvo daudzi imigranti un nabadzīgas ģimenes, un tā ir bēdīgi slavena ar jauniešu bandu vardarbību. Notikušais izraisīja jauniešu vardarbības uzplūdu, kuri ir neapmierināti par rasismu, bezdarbu, savu marginālo vietu Francijas sabiedrībā un policijas attieksmi pret viņiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!