Foto: Reuters/Scanpix
Sīrijas valdība ceturtdien, kad stājās spēkā Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) izstrādātais pamiers, aicināja mājās atgriezties desmitiem tūkstošus bēgļu, kas 13 mēnešu ilgo nemieru laikā aizbēguši gan uz ārzemēm, gan mierīgākām vietām Sīrijā, kā arī solīja amnestēt nemierniekus.

"Iekšlietu ministrija aicina brāļus pilsoņus, kas bija spiesti bēgt no savām mājām uz citu vietu valstī vai kaimiņzemēs, atgriezties mājās un ignorēt propagandu un maldinošas ziņas," valsts televīzija citēja Sīrijas Iekšlietu ministrijas paziņojumu.

Uz Turciju vien aizbēguši apmēram 25 tūkstoši Sīrijas iedzīvotāju, savukārt ANO Bēgļu lietu aģentūra (UNHCR) reģistrējusi, ka Jordānijā ieradušies 5000 līdz 8000 bēgļu no Sīrijas, savukārt Jordānijas ārlietu ministrs Nasers Judehs nesen paziņoja, ka patvērumu šajā valstī meklējuši vairāk nekā 90 tūkstoši Sīrijas iedzīvotāju.

Libānā ieradušies apmēram 16 tūkstoši bēgļu no Sīrijas, liecina UNHCR apkopotā informācija.

Informācija par tiem Sīrijas iedzīvotājiem, kas patvērumu meklējuši valsts iekšienē, nav pieejama.

Sīrijas valdība ceturtdien piedāvāja amnestiju tiem opozīcijas nemierniekiem, kuru "rokas nav notraipītas asinīm", aicinot viņus padoties.

"Iekšlietu ministrija aicina tos nemierniekus, kuru rokas nav notraipītas Sīrijas iedzīvotāju asinīm, padoties un ar saviem ieročiem ierasties tuvākajā policijas centrā. Viņi tiks atbrīvoti un visas tiesiskās procedūras pret viņiem tiks izbeigtas," solīja ministrija.

Ceturtdien Sīrijā valda pamiers pēc tam, kad Damaska paziņoja, ka rītausmā pārtrauks militāru darbību pret nemierniekiem, piekrītot ANO un Arābu līgas īpašā sūtņa Kofi Annana piedāvātajam miera plānam, kas paredzēja, ka otrdien Sīrijas valdībai bija jāizved savi spēki no pilsētām un līdz ceturtdienas pulksten sešiem no rīta pēc vietējā laika pilnībā jāpārtrauc bruņota vardarbība.

Sīrijas ārlietu ministrs Valids Muallems otrdien paziņoja, ka Sīrija ir sākusi izvest savus bruņotos spēkus no pilsētām saskaņā ar Annana miera plānu.

Sīrija svētdien paziņoja, ka izvedīs bruņotos spēkus no pilsētām tikai tad, ja saņems rakstveida garantijas no Annana, ka opozīcijas kaujinieki noliks ieročus un Katara, Saūda Arābija un Turcija pārtrauks finansēt opozīciju.

Sīrijā kopš pagājušā gada marta notiek nemieri pret prezidenta Bašara al Asada režīmu. Saskaņā ar Londonā bāzētās cilvēktiesību organizācijas "Sīrijas Cilvēktiesību observatorija" datiem tajos gājuši bojā vairāk nekā 10 100 cilvēku.

Asada režīms apgalvo, ka nemierus izraisījuši "ārvalstu teroristi" un tajos gājuši bojā jau vairāk nekā 3000 Sīrijas armijas karavīru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!