Foto: AFP/Scanpix
Sīrija kopš pagājušā gada oktobra 14 reizes lietojusi ķīmiskos ieročus, otrdien paziņojis Francijas ārlietu ministrs Lorāns Fabiuss.

"Mums ir ticami liecinieki tam, ka kopš 2013.gada oktobra vismaz 14 reizes pielietoti (..) ķīmiskie reaktīvi," preses konferencē, kas sarīkota viņa vizītes laikā Vašingtonā, pavēstīja Fabiuss.

Viņš arī izteica vilšanos, ka ASV prezidents Baraks Obama atteicās no iepriekš solītajiem triecieniem pret Sīrijas režīmu, sodot to par zarīna gāzes izmantošanu kādā no uzbrukumiem nemierniekiem Damaskas apkārtnē pagājušā gada augustā, kurā gāja bojā vairāki simti cilvēku.

"Mēs to nožēlojam, jo, mūsuprāt, tas daudz ko mainītu (..), taču, kas darīts, padarīts, un mēs negrasāmies pārrakstīt vēsturi," atzina Francijas ārlietu ministrs.

Lai gan prezidenta Bašara al Asada režīms nodevis aptuveni 92% no saviem ķīmisko ieroču krājumiem iznīcināšanai, Fabiuss paziņoja, ka daudz kas liecina, ka daļa Sīrijas ķīmisko ieroču ir paslēpta.

"Pēdējās nedēļās lietoti jauni ķīmiskie ieroči mazākā daudzumā, pamatā hlors," norādīja Fabiuss, piebilstot, ka Francija šobrīd pārbauda iegūtos pierādījumus.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!