Foto: Reuters/Scanpix

ANO Drošības padome saņēmusi informāciju, ka Sīrija ir atklājusi četrus iepriekš nezināmus ar ķīmisko ieroču izstrādi un ražošanu saistītus objektus, kas vieš bažas par to, cik Sīrija bijusi atklāta, 2013. gadā piekrītot sadarboties un atteikties no ķīmiskā bruņojuma, vēsta raidsabiedrība BBC.

Trīs no šiem objektiem ir ķīmisko ieroču izpētes centri, bet viens - ražošanas objekts. Ķīmiskais bruņojums šajās jaunatklātajās vietās nav atrasts, ANO Drošības padomi otrdien informēja Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācija (OPCW).

Sīrija iepriekš deklarēja 12 ķīmiskā bruņojuma ražošanas objektus, kuru demontēšanu paredzēts sākt oktobrī, bet līdz novembra beigām pirmajiem objektiem jābūt iznīcinātiem.

"Jāuztur spiediens uz režīmu, lai tas neslēpj ķīmiskā bruņojuma kapacitāti," sociālajā tīklā "Twitter" ierakstījusi ASV pārstāve ANO Samanta Pauvera. ASV amatpersonas ir izteikušas bažas, ka nedeklarēti Sīrijas ķīmiskie ieroči varētu nonākt radikālo islāmistu grupējuma "Islāma valsts" rokās.

Tāpat OPCW pārstāve Sigrida Kāga ziņojumā ANO pastāstīja, ka uzbrukumos Sīrijā "sistemātiski" izmantota hlora gāze. Visos gadījumos no helikopteriem uz nemiernieku kontrolētajām teritorijām nomestas tā sauktās "mucu bumbas", pēc kuru eksplozijas cilvēkiem novēroti tipiski saindēšanās ar hloru simptomi.

Hlors ir dubultas pielietojamības ķimikālija, bet tā izmantošana par ieroci ir aizliegta.

Sīrijas ķīmisko ieroču iznīcināšanas misija tika uzsākta 2013. gadā pēc augustā notikuša nāvējoša uzbrukuma Damaskas piepilsētā, tajā Bašara al Asada režīmu vaino zarīna pielietošanā. Damaska savu atbildību noliedz.

Ar Krievijas starpniecību panāktā vienošanās par Damaskas atteikšanos no ķīmiskā bruņojuma novērsa ASV solītos triecienus pa Sīrijas armijas objektiem.  

ANO un OPCW kopīgā misija pagājušajā nedēļā paziņoja, ka ir iznīcinātas visas 1180 tonnas Sīrijas deklarēto bruņojumam izmantoto toksisko vielu. Tikmēr misijai vēl jāturpina darbs pie ķīmisko ieroču ražošanas objektu iznīcināšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!