Foto: Reuters/Scanpix
Sīrijas likumsargi ir aizturējuši un izdevuši Libānai martā notikušās Igaunijas velotūristu nolaupīšanas iespējamo plānotāju Vaelu Abasu, trešdien informē portāls "Delfi.ee".

"Vaels Abass ir aizturēts, mēs grasāmies viņu nopratināt. Esam viņu identificējuši un varam apliecināt, ka tas patiešām ir meklētais cilvēks," atzinis vietējās policijas pārstāvis.

Libānas policijas priekšnieks Ašrafs Rifi iepriekš paziņoja, ka tieši Abass ir galvenais aizdomās turamais saistībā ar igauņu nolaupīšanu.

Jau vēstīts, ka septiņu igauņu velotūristu nolaupīšana Libānā martā, iespējams, notika kļūdas dēļ, taču par viņu atbrīvošanu valdībai nācās samaksāt piecus miljonus dolārus (2,5 miljonus latus).

Informāciju par ķīlnieku atbrīvošanas apstākļiem ieguvis franču portāls "Intelligence Online", kas specializējas specdienestu darbības aprakstīšanā. Francijas likumsargi līdzdarbojās ķīlnieku lietā.

Portāls norāda, ka Igaunijas pilsoņi nav bijuši īstenais nolaupītāju mērķis, viņi gribējuši sagrābt kādas Tuvo Austrumu problēmās vairāk ieinteresētas un ietekmīgākas valsts pilsoņus. Ar ķīlnieku palīdzību tika plānots samazināt politisko spiedienu uz Sīriju no Rietumvalstu puses. 

Nolaupīšanas pasūtītāji esot saistīti ar Sīrijas specdienestiem. Saprotot, ka notikusi kļūda, nolaupītāji izlēmuši vismaz nopelnīt naudu.

Kā ziņots igauņus atbrīvoja 14. jūlijā Libānā . Šīs valsts drošības dienesta pārstāvji apgalvoja, ka izpirkums par  ķīlniekiem nav maksāts. Iepriekš Igaunijas ārlietu ministsr Urmass Pates uzsvēra, ka valsts naudu nemaksās, taču to varot izdarīt kāda nevalstiska organizācija. Toreiz gan nebija ziņu vai izpirkums ir pieprasīts.

Jau vēstīts, ka 23. martā bruņoti noziedznieki maskās Libānas austrumos Bekā ielejā nolaupīja septiņus velotūristu no Igaunijas . Nolaupīšana notika Zahles pilsētas rūpniecības rajonā 50 kilometrus uz austrumiem no Beirūtas drīz pēc tam, kad viņi bija ieradušies Libānā no Sīrijas.

Nolaupītāji brauca ar melnu vieglo automašīnu "Mercedes" un diviem baltiem mikroautobusiem. Noziedznieki ar nolaupītajiem aizbrauca Kfarzabadas ciemata virzienā.

Drošībnieki netālu no Zahles pilsētas atrada velosipēdus un mugursomas ar Igaunijas pilsoņu personīgajām mantām.

Visi nolaupītie ir vīrieši vecumā no 25 līdz 40 gadiem.  Vēlāk par nolaupīšanu atbildību uzņēmās kāds mazpazīstams islāmistu kaujinieku grupējums.Saistībā ar nolaupīšanu Libānā tika aizturēti vairāki cilvēki, taču tas ilgstoši neļāva gūt informāciju par pazudušo velotūristu likteni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!