Foto: EPA/Scanpix/LETA

Pēc izdzīvošanas pagājušās nedēļas zemestrīcē ugunsgrēkā Sīrijā bojā gājusi ģimene. Turcijas un Sīrijas zemestrīcē pēdējo stundu laikā izglābti vairāki cilvēki, kamēr kopējais upuru skaits ir pieaudzis līdz 44 000, ziņo medijs "Aj Jazeera".

Lai gan cerības par veiksmīgiem glābšanas darbiem izgaist, joprojām turpina parādīties reti stāsti, ka pēc vairāk nekā nedēļas gruvešos glābēji izvelk izdzīvojušos, skaidro medijs.

Vairāk nekā 258 stundas pēc zemestrīces ēkas gruvešos Turcijā atrasta sieviete vārdā Neslihana Kilica. "Mēs bijām sagatavojuši viņas kapu un lūdzām glābējiem pārstāt rakt, jo baidījāmies, ka tas nodarīs bojājumus mirušās ķermenim. Brīdi vēlāk zem gruvešiem glābēji sadzirdēja viņas balsi," medijam CNN stāsta Kilicas svainis. Sievietes vīrs un divi bērni joprojām nav atrasti.

Pēc 260 gruvešos pavadītām stundām izglābts arī Mustafa Avci, kurš uzreiz lūdzis telefonu, lai sazvanītu savu brāli un uzzinātu, kas noticis ar viņa ģimeni. "Vai visi ir izdzīvojuši? Es gribu dzirdēt viņu balsis," prasījis izdzīvojušais. Visi Avci tuvinieki esot izdzīvojuši.

Avci ir viens no vismaz četriem cilvēkiem, kas izglābti vairāk nekā desmit dienas pēc katastrofas.

Viens no piektdien izglābtajiem Turcijas iedzīvotājiem ir 12 gadus vecs jaunietis, kuru atrada ēkas gruvešos Hatajas provincē.

Zemestrīcē mirušo skaits šobrīd ir sasniedzis 43 858. Turcijā bojā gājuši vismaz 38 044, savukārt Sīrijā mirušo skaits šobrīd ir vismaz 5 814.

Glābšanas darbus komentējis arī 39 gadus vecais Ahmets Firats, kurš šobrīd dzīvo atklātā laukā, teltī Adijamanā: "Jūs redzat mūs, mēs izskatāmies dzīvi, bet mēs esam miruši. Mēs zaudējām 12 tuviniekus. Mēs nomirām līdz ar viņiem."

Firatam, viņa sievai Ajtenai un viņu trīs bērniem izdevās savlaicīgi pamest savu dzīvesvietu, paņemot līdzi tikai to, kas viņiem tobrīd bija uzvilkts mugurā. Viņu mājas iznīcināja zemestrīce un šobrīd ģimene dzīvo četrās teltīs ar aptuveni 40 radiniekiem.

Ģimene stāsta, ka šobrīd lielākās bailes rada zagļi. Viņi dzirdējuši stāstus, ka zagļi nolaupot bērnus, tādēļ viens no ģimenes locekļiem vienmēr paliek nomodā, lai novērotu apkārtni. "Mūsu bērni ir pārbijušies, viņus biedē viss. Viņi visu laiku uzturas mums tuvumā."

Savukārt Sīrijā septiņu cilvēku ģimene, ieskaitot piecus bērnus, gājusi bojā ugunsgrēkā, kas izcēlās ģimenes jaunajā dzīvesvietā. Uz jaunajām mājām ģimene pārvākusies pēc izglābšanās no zemestrīces.

Vienstāva mājā, kurā dzīvojuši 14 cilvēki, piektdien izcēlies ugunsgrēks. Ugunsgrēkā septiņi cilvēki izglābušies un šobrīd saņem medicīnisko palīdzību, atsaucoties uz Konjas ģenerālprokurora biroja paziņojumu, vēsta nacionālā ziņu aģentūra. Ģimene uz Konju pārvācās pirms dažām dienām no Turcijas dienvidaustrumu pilsētas Nurdagi, kas atrodas Gaziantepas provincē.

"Notikuma izmeklēšanai ir norīkota ekspertu komiteja," teikts paziņojumā.

"Mēs redzējām ugunsgrēku, bet nespējām vairs palīdzēt," skaidro viens no iedzīvotājiem Muhsins Cakirs.

Ugunsgrēkā miruši pieci bērni vecumā no četriem līdz 13 gadiem, uzskaitījusi ziņu aģentūra.

Medijs arī ziņo, ka starp Sīrijas valdības spēkiem un opozīcijas grupām aizvadītajā naktī izcēlās bruņots sadursme valsts ziemeļrietumos, ziņo Lielbritānijā bāzēta uzraudzības grupa "Sīrijas Cilvēktiesību Observatorija" (SOHR). Šī ir pirmā reize kopš 6. februāra zemestrīces, kad konflikta rezultātā izcēlusies apšaude. Sīrijas ziemeļrietumus kontrolē grupējumi, kas ir pretinieki prezidenta Bašara al Asada vadītajai valdībai. Grupa SOHR skaidro, ka Sīrijas valdības spēki apšaudījuši nemiernieku pilsētas Atarebas nomali. Tā rezultātā izcēlusies bruņotā sadursme.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!