Foto: AFP/Scanpix
Sīrijas amatpersonas piekritušas piedalīties sarunās par valsts krīzes atrisināšanu, kuras kā vidutājs Maskavā rīko Krievija, pirmdien paziņoja Krievijas Ārlietu ministrija, aicinot arī Sīrijas opozīciju tajās piedalīties.

Tomēr Sīrijas opozīcijas augsta ranga pārstāvis paziņoja, ka opozīcija nekādu uzaicinājumu uz sarunām Maskavā pagaidām nav saņēmusi, bet arī, ja uzaicinājums būtu saņemts, Sīrijas opozīcija to tāpat noraidītu.

Krievija, kas ir Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Drošības padomes pastāvīgā locekle ar veto tiesībām, piedāvājusi rīkot sarunas par Sīrijā jau desmit mēnešu notiekošo asinsizliešanu nemieros pret valsts prezidentu Bašaru al Asadu.

"Esam saņēmuši pozitīvu atbildi no Sīrijas amatpersonām," liecina Krievijas Ārlietu ministrijas mājaslapā ievietotais paziņojums, kurā pausta cerība, ka tuvāko dienu laikā sarunām piekritīs arī Sīrijas opozīcija, par prioritāti izvirzot Sīrijas iedzīvotāju intereses.

Maskavas piedāvājumu rīkot sarunas var uzskatīt par mēģinājumu stiprināt savus argumentus pret Rietumvalstu izstrādāto ANO Drošības padomes rezolūciju, kurā pausts atbalsts Arābu līgas aicinājumam Asadam atkāpties no varas.

Krievija jau vairākkārt uzsvērusi, ka Asada atkāpšanās nedrīkst būt priekšnosacījums Sīrijas miera procesam, norādot, ka par mēnešiem ilgo asinsizliešanu atbildība jāuzņemas arī Asada pretiniekiem. Maskava joprojām ir Asada režīma sabiedrotā un protestu laikā ir piegādājusi pat ieročus.

Maskava paudusi bažas, ka Rietumvalstu rezolūcija var izraisīt militāru iejaukšanos, kāda jau tika piedzīvota pērn Lībijā. Krievija uzsvērusi, ka Lībijas scenārija atkārtošanos nepieļaus.

Decembrī Krievija ANO Drošības padomē iesniedza savu rezolūcijas projektu, tomēr Rietumu diplomāti norāda, ka nevar piekrist veidam, kā Krievija ir sadalījusi atbildību par vardarbību starp valdošo režīmu un opozīciju.

Pēc Londonā bāzētās cilvēktiesību aizstāvības organizācijas "Sīrijas Cilvēktiesību observatorija" datiem, ceturtdien un piektdien režīma spēku uzbrukumos nogalināti vismaz 120 cilvēku, sestdien – 29 cilvēki, bet svētdien – vismaz 66 cilvēki, tostarp 26 civiliedzīvotāji.

Sīrijā kopš pagājušā gada marta notiek protesti pret prezidenta Bašara al Asada režīmu. Apvienoto Nāciju Organizācija (ANO) ir atzinusi, ka vairs nespēj izsekot Sīrijā nemieros bojāgājušo skaitam, bet aprēķinājusi, ka tas pārsniedz 5400 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!