Sīrijas prezidentam Bašaram al Asadam lojālie spēki un to sabiedrotie ar Krievijas gaisa atbalstu ceturtdien sākuši ofensīvu pret nemiernieku kontrolētām pilsētiņām uz ziemeļiem no provinces galvaspilsētas Homsas, vēsta aģentūra "Reuters".

Par to ziņo gan Sīrijas valsts televīzija, gan novērotāji no grupas "Sīrijas Cilvēktiesību observatorija" (SOHR).

Krievijas lidmašīnas uzbrukušas mērķiem ap sunnītu Talbisehas pilsētiņu, kā arī vairākiem ciemiem dažu kilometru attālumā no pārsvarā valdības spēku kontrolētās Homsas, ziņo SOHR.

Sauszemes uzbrukumā piedalās Sīrijas armijas karavīri un Libānas grupējuma "Hezbollah" kaujinieki, informē novērotāji. "Hezbollah" TV kanāls "Al-Manar" ziņo, ka Sīrijas armija izvērš ofensīvu Homsas provinces ziemeļos.

Armija pēc "koncentrētiem gaisa triecieniem un smagas sagatavojošās artilērijas uguns pa teroristu grupām un viņu bāzēm" ir sākusi militāru operāciju, paziņoja Sīrijas valsts televīzija.

Teritoriju atgūšana palīdzēs Asadam nodrošināt kontroli pār galvenajiem Sīrijas rietumu apdzīvotajiem centriem un teritoriju, kas savieno galvaspilsētu Damasku ar alavītu minoritātes apdzīvoto Vidusjūras piekrasti, norāda "Reuters".

Sīrijas armija ar saviem sabiedrotajiem, tostarp Irānas karavīriem, ir sākusi jau vairākus sauszemes uzbrukumus, lai atgūtu nemiernieku kontrolētās teritorijas, kopš Krievija pirms divām nedēļām sāka bombardēt kaujinieku pozīcijas.

Armijas operācijās tiek mēģināts atgūt teritorijas Hamas, Idlibas un Latākijas provincēs. Reģionālās amatpersonas ir ziņojušas, ka armija kopā ar Irānas papildspēkiem plāno arī liela mēroga sauszemes uzbrukumu Alepo pilsētai, kas atrodas netālu no Turcijas robežas, papildina "Reuters".

Vēstīts, ka Sīrijā karš notiek kopš 2011. gada, kad pret autoritārā prezidenta Bašara al Asada režīmu vērsti tautas protesti pārauga vardarbībā.

Tagad konflikts ir izvērties kompleksā vairāku fronšu karā starp režīmu, džihādistiem, nemierniekiem, kas vēlas Asada gāšanu, kurdiem un ASV vadīto koalīciju, kas rīko gaisa triecienus pret grupējuma "Islāma valsts" pozīcijām.

Kopš 30. septembra ar gaisa triecieniem Bašara al Asada režīma atbalstam iesaistījusies arī Krievija, draudot ieilgušo konfliktu vēl vairāk padziļināt, kā arī radot domstarpības ar ASV un citām reģiona valstīm, kuras atbalsta Asada opozīcijas spēkus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!