Foto: Reuters/Scanpix

Sīrijas drošības spēku reidā galvaspilsētās Damaskas pievārtē ceturtdienas rītā nogalināti 43 cilvēki, no kuriem daži tika spīdzināti un noslepkavoti, ceturtdien paziņoja Londonā bāzētā cilvēktiesību aizstāvju organizācija "Sīrijas Cilvēktiesību observatorija".

"Režīma spēki trešdien iegāja Dždaidetartuzas rajonā [Damaskas dienvidrietumos" un aizturēja simts jauniešus, ko aizveda uz skolu un spīdzināja," teikts organizācijas izplatītajā paziņojumā.

"Ceturtdienas rītā pēc operācijas tika atrastas 43 cilvēku mirstīgās atliekas. Daži no viņiem tika nogalināti bez tiesas," piebilda "Sīrijas Cilvēktiesību observatorija".

Sīrijas drošības spēku reids notika dienu pirms Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Ģenerālajā asamblejā gaidāms balsojums par arābu valstu izstrādātās rezolūcijas projektu, kas paredz pieprasīt Sīrijas prezidenta Bašara al Asada atkāpšanos.

ANO Ģenerālās asamblejas rezolūcija ir simboliska, bet diplomāti norāda, ka tā ir zīme dusmām un frustrācijai, ko izjūt daudzas valstis, nespējot vienoties par starptautisku rīcību pret Asadu, kura vadītajā valstī pieaug vardarbība.

ANO atkārtoti nosodīja Krievijas un Ķīnas rīcību, bloķējot trīs ANO Drošības padomes rezolūcijas par situāciju Sīrijā, kurās būtu noteiktas sankcijas pret Asada režīmu.

ASV vēstniece ANO Sūzena Raisa norādīja, ka šāds lēmums ir pieņemts Krievijā un Ķīnā augstākajā līmenī, piebilstot, ka "pašlaik šķiet, ka viņi ir apņēmušies par katru cenu aizsargāt Asadu pat tad, ja ir jāmaksā ar Sīrijas iedzīvotāju asinīm".

Arī Saūda Arābijas sadarbībā ar citām arābu valstīm izstrādātajā ANO Ģenerālās asamblejas rezolūcijā ir netieši nosodīta Krievijas un Ķīnas rīcība, nosodot "Drošības padomes nespēju" rīkoties Sīrijas situācijā.

Tāpat rezolūcijas projektā ir nosodīts tas, ka "Sīrijas varas iestādes arvien vairāk lieto smagos ieročus, tostarp šauj no tankiem un helikopteriem, kritiski neizvērtējot situāciju", kā arī tajā ir pausts aicinājums Asadam pildīt solīto un izvest karaspēku un ieročus no apdzīvotajām vietām.

Rezolūcijas projektā pieprasīta "pārejas laika izlīguma pārvaldes institūcijas izveide", kas pārņemtu varu pēc Asada atkāpšanās, kā arī pieprasīts visām konfliktā iesaistītajām pusēm sadarboties ar ANO un Arābu līgas īpašo sūtni Kofi Annanu virzībā uz brīvām vēlēšanām valstī.

193 valstu pārstāvētās ANO Ģenerālās asamblejas rezolūcijas atšķirība no Drošības padomes, kurā ir 15 locekles, nav saistošas, bet tām ir morāla vērtība un neviena valsts tām nevar uzlikt veto.

"Sīrijas Cilvēktiesību observatorija" paziņoja, ka nemieros Sīrijā trešdien kopā gāja bojā 163 cilvēki, no kuriem 98 bija civiliedzīvotāji, 20 - nemiernieki un 45 karavīri. Saskaņā ar organizācijas aprēķiniem kopumā kopš nemieru sākuma pērn martā Sīrijā dzīvību zaudējuši vairāk nekā 20 tūkstoši cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!