Sīrijā notiekošā bruņotā konflikta upuru skaits ir sasniedzis 470 tūkstošus, teikts Sīrijas Politisko pētījumu centra publiskotā pārskatā, par kuru ceturtdien ziņoja britu laikraksts "Guardian".

"Mēs izmantojam ļoti stingras pētīšanas metodes un esam pārliecināti par šiem skaitļiem. Nāves gadījumu skaits, ja tiek ņemti vērā netieši cēloņi, nākotnē būs vēl lielāks, lai gan vairums nevalstisko organizāciju un ANO tos (nāves gadījumus) ignorē," laikrakstam paziņoja pārskata autors Rabi Nasers.

Laikraksts atzīmēja, ka saskaņā ar ANO datiem Sīrijā kopš bruņotā konflikta sākuma 2011. gada martā ir gājuši bojā 250 tūkstoši cilvēku. ANO Cilvēktiesību komisija tomēr pārtrauca vākt statistikas datus šajā jomā jau 2014. gada vidū, kā iemeslu minot nepietiekamu pieeju datiem un to nedrošību.

Sīrijas Politisko pētījumu centra pārskatā apgalvots, ka 400 tūkstoši bojāgājušo cilvēku Sīrijā kļuvuši par tiešas vardarbības upuriem, bet vēl 70 tūkstoši – tam, ka nebija pienācīgas medicīniskās palīdzības un pajumtes, trūka pārtikas un dzeramā ūdens. Konfliktā ievainoto skaits pieaudzis līdz 1,9 miljoniem.

Pārskata autori atzīmē, ka Sīrijā gājuši bojā vai guvuši ievainojumus 11,5% iedzīvotāju. Ņemot vērā arī bēgļu emigrāciju, valsts iedzīvotāju skaits samazinājies par 21%. Par pārvietotām personām kļuvuši 45% Sīrijas iedzīvotāju.

Konflikts arī nodarījis ekonomiskos zaudējumus 226 miljardu eiro apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!