Foto: AFP/Scanpix

Sīrijas kurdu spēki un to sabiedrotie trešdien paziņojuši par autonomas administrācijas izveidošanu Tell el Abjadas reģionā pie Turcijas robežas.

Lēmums par šādas zonas izveidošanu reģionā, ko kurdu spēki pirms pāris mēnešiem atkaroja teroristiskajam grupējumam "Islāma valsts", pieņemts vietējo līderu sanāksmē, vēsta ziņu aģentūra "Hawar", kurai ir cieši sakari ar Sīrijas kurdu Demokrātiskās savienības partiju (PYD).

Administrācija veidos daļu no pašpasludinātā kurdu Kobanes kantona, ziņoja "Hawar".

Sagaidāms, ka Sīrijas kurdu lēmums izsauks Turcijas neapmierinātību un var palielināt arī spriedzi kurdu attiecībās ar vietējiem arābu sabiedrotajiem.

Tautas aizsardzības vienības (YPG) un to arābu sabiedrotie pagājušajā nedēļā paziņoja par militāras alianses - Sīrijas Demokrātisko spēku - izveidošanu.

Aliansē iekļāvušies vairāki Sīrijas nemiernieku grupējumi, kas atbalstījuši YPG to cīņās ar džihādistu grupējumu "Islāma valsts", arī grupējums "Burkan al Furat" ("Eifratas vulkāns"), kurā pārsvarā ir arābi.

Jaunās alianses bruņoto spēku sarakstā iekļauti arī vairāki grupējumi, kas pārstāv arābu ciltis un kristīgos asīriešus.

Kurdi paziņoja, ka pirmo reizi šogad saņēmuši militāro palīdzību arī no ASV, kas gan apgalvoja, ka piegādes tikušas arābu kaujiniekiem, kas sadarbojas ar YPG.

Pagājušajā gadā PYD un tās sabiedrotie pasludināja trīs apgabalus Sīrijas ziemeļos par autonomiem kantoniem, izpelnoties asu reakciju no Sīrijas opozīcijas, kas pārmeta kurdiem separātismu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!