Foto: Reuters/Scanpix

Sestdien bez rezultātiem beidzies Ženēvā notikušo Sīrijas miera sarunu otrais raunds, jauns sarunu datums nav noteikts, paziņojis ANO un Arābu līgas sūtnis un sarunu vidutājs Lahdars Brahimi.

"Manuprāt, ir labāk, ka abas puses dodas mājās un pārdomā savu atbildību un vai viņi vēlas turpināt miera procesu," preses konferencē paziņoja Brahimi. "Es vēlos lūgt sīriešu tautas piedošanu, ka mēs neesam spējuši attaisnot viņu cerības."

Viņš pauda cerību, ka gan Sīrijas vara, gan opozīcija rūpīgi izanalizēs situāciju un tālākās sarunās aktīvāk centīsies risināt visasākos strīdīgos jautājumus.

Jaunas sarunas ir bezjēdzīgas, ja režīms atsakās apspriest pārejas valdību, paziņoja opozīcija.

"Trešā kārta bez sarunām par pārejas valdību būtu laika šķiešana," žurnālistiem Ženēvā paziņoja opozīcijas preses pārstāvis Luajs Safi.

Opozīcija vairākkārt apgalvojusi, ka vienīgais veids, kā apturēt konfliktu, ir pārejas valdības izveidošana, kurā nebūtu prezidenta Bašara al Asada.

Savukārt valdība uzstāj, ka Asada nākotne nevar būt sarunu temats un ka sarunām ir jākoncentrējas uz "terorismu" - nemieriem, kurus atbilstoši Damaskas skaidrojumam uztur ārzemju džihādisti un Persijas līča monarhiju nauda.

Ženēvas komunikē tika pieņemts 2012.gada 30.jūnijā sanāksmē, kurā piedalījās ANO Drošības padomes pastāvīgās dalībvalstis un citas stratēģiski svarīgās valstis. Komunikē pausts aicinājums izveidot Sīrijas pārejas valdību, kurā būtu pārstāvēts gan pašreizējais režīms, gan opozīcija. Tajā nav ietverta prasība, ka Asadam prezidenta amats būtu jāpamet.

Sīrijas konfliktā, kas sākās 2011.gada martā, dzīvību zaudējuši 136 000 cilvēku, bet vairāki miljoni bijuši spiesti doties bēgļu gaitās.

Kopš janvāra sākuma Sīrijā sīvas kaujas notiek ne tikai starp valdības karaspēku un nemierniekiem, bet arī dažādo nemiernieku grupējumu starpā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!