Foto: Reuters/Scanpix

Sīrijas prezidents Bašars al Asads otrdien paziņoja, ka no amata neatkāpsies, apgalvojot, ka viņš joprojām ir tautas atbalstīts valsts vadītājs, pat neskatoties uz desmit mēnešus ilgajiem nemieriem, kuros Asads vaino ārvalstu algotņus.

"Mēs drīz pasludināsim uzvaru," viņš teica uzrunā Damaskas Universitātē, kas tiešraidē tika rādīta arī valsts televīzijā.

"Kad es atstāšu šo amatu, arī tas būs balstīts tautas vēlmēs," Sīrijas prezidents teica pirmajā publiskajā uzrunā kopš pagājušajā mēnesī piekrita Arābu līgas plānam, lai apturētu valdības spēku vardarbīgo vēršanos pret demonstrantiem.

Asads atkārtoja jau iepriekš paustos apgalvojumus, ka nemieri ir ārvalstu konspirācijas ierosināti, un uzsvēra, ka ārējie spēki "nav guvuši tādu atbalstu revolūcijā, uz kādu bija cerējuši".

Sīrijas prezidents izslēdza iespēju, ka nemieru dēļ varētu ieviest straujas reformas.

"Mums jāsasaista tas, kas notika pirms krīzes, ar pēckrīzes periodu, un tad jāizstrādā reforma," klāstīja Sīrijas prezidents un norādīja, ka "mums savas reformas gan nevajadzētu veidot uz šīs krīzes pamata".

Viņš arī uzsvēra, ka nav šķēršļu daudzpartiju sistēmai valstī, un piebilda, ka tas ir vien laika jautājums, bet referendums par jauno konstitūciju varētu notikt jau martā, bruģējot ceļu vēlēšanām, kas varētu notikt maijā vai jūnijā.

Viņš arī apsūdzēja plašsaziņas līdzekļus, kas darbojoties pret Sīriju, lai "dzītu to tuvāk sabrukumam". "Viņiem tas neizdevās, bet viņi nav padevušies," teica Asads, stāvot uz paaugstinājuma starp diviem Sīrijas karogiem.

Sīrijas prezidents sabiedrībā ir parādījies reti kopš pērn martā sākās tautas sacelšanās pret viņa režīmu, ko iespaidoja nemieri citās arābu valstīs. Varas iestādēm vēršoties pret tiem, ir gājuši bojā vairāki tūkstoši civiliedzīvotāju. Saskaņā ar ANO datiem Sīrijas drošības spēki kopš marta nogalinājuši vairāk nekā 5000 cilvēku. Tādēļ Sīrija nonākusi starptautiskā izolācijā un pret valdošo režīmu noteiktas vairākas sankcijas.

Režīms ir aizliedzis valstī strādāt lielākajai daļai ārvalstu ziņu mediju pārstāvju un cenšas novērst neatkarīgu ziņojumu nonākšanu starptautiskajā publiskajā telpā.

Sīrija 6.decembrī paziņoja, ka piekrīt ar nosacījumiem uzņemt novērotājus Arābu līgas miera plāna ietvaros, kad Arābu līga draudēja noteikt jaunas sankcijas pret Sīriju, ja tā nepiekritīs ielaist valstī novērotājus. Sīrija Arābu līgai nosūtītā vēstulē paziņoja, ka piekrīt ielaist valstī novērotājus, ja tiks izpildīti Sīrijas nosacījumi, tostarp iepriekš noteikto sankciju atcelšana.

Sīrija sākotnēji atteicās parakstīt Arābu līgas priekšlikumu par novērotāju nosūtīšanu, kas novērotu Sīrijas drošības spēkus, kurus ANO apsūdz cilvēktiesību pārkāpumos, bet 19.decembrī vienošanās tika parakstīta un 26.decembrī valstī ieradās pirmā novērotāju grupa, kas gan tiek kritizēta par nespēju pārtraukt asinsizliešanu.

Savā uzrunā otrdien Asads gan norādīja, ka "Arābu līgai sešdesmit gadu nav izdevies aizstāvēt arābu intereses". "Nevajadzētu justies pārsteigtiem, ja arī šoreiz viņiem tas neizdosies," piebilda Sīrijas prezidents un uzsvēra, ka viņa valsts neesot aizvērusi durvis līgas piedāvātajiem krīzes risinājumiem, kamēr vien tie neapdraud Sīrijas suverenitāti.

Asada valdība apgalvo, ka tā cīnās pret bruņotiem nemierniekiem un šajā cīņā gājuši bojā apmēram 2000 drošības spēku pārstāvju.

Arābu sociālistiskā partija "Baath" ir pie varas Sīrijā kopš militārā apvērsuma 1963.gadā. Bašars al Asads kļuva par prezidentu 2000.gadā pēc sava tēva iepriekšējā prezidenta Hafeza al Asada nāves.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!