Foto: Reuters/Scanpix
Sīrijas valdība pirmdien apstiprināja likumprojektu, kas atļauj daudzu politisko partiju darbību valstī, kur gadu desmitiem pie varas ir vienīgā atļautā partija "Baath", vēstīja oficiālā valsts ziņu aģentūra SANA.

Valdība "apstiprināja likumprojektu par politiskām partijām Sīrijā kā daļu no reformu programmas, kuras mērķis ir bagātināt politisko dzīvi, radīt jaunu dinamiku un padarīt iespējamu politiskās varas maiņu," raksta SANA.

Daudzpartiju sistēma ir viena no svarīgākajām prasībām, kuru izvirza protestētāji, kas kopš 15.marta gandrīz katru dienu rīko demonstrācijas Sīrijā, pieprasot lielākas politiskās brīvības un prezidenta Bašara al Asada autoritārās varas izbeigšanu.

Likumprojekts, par kuru vēl jābalso parlamentam, nosaka galvenos mērķus un principus politisko partiju darbībā, nosacījumus to izveidošanai un noteikumus par partiju finansējumu, tiesībām un pienākumiem.

Šis likumprojekts aizliedz dibināt partijas, kuru pamatā ir reliģiska, cilts vai reģionāla piederība va profesionāla organizācija, un tādas, kas pieļauj diskrimināciju pēc rases, dzimuma vai ādas krāsas. Ir aizliegta arī ārzemju partiju darbība Sīrijā.

Arābu sociālistiskā partija "Baath" ir pie varas Sīrijā kopš 1963.gada militārā apvērsuma. Saskaņā ar konstitūciju šī partija "vada sabiedrību un valsti".

Vēršoties pret protestiem, kas kopš marta vidus notiek Sīrijā un kuru dalībnieki pieprasa lielāku demokrātiju, varas iestādes ir nogalinājušas vairāk nekā 1400 civiliedzīvotājus, paziņojuši cilvēktiesību aktīvisti. Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīms vaino nemieros "bruņotas teroristu bandas", kuras atbalstot islāmisti un ārvalstu aģitatori.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!