Foto: AFP/Scanpix

Sīrijas valdība otrdien paziņoja, ka Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) un Arābu līgas īpašā pārstāvja Sīrijā Lahdara Brahimi vizīte šajā nemieru pārņemtajā valstī bija veiksmīga, un pauda cerību, ka Sīrijas konfliktam drīz tiks rasts risinājums.

Brahimi piecu dienu vizīti Sīrijā sāka piektdien, tomēr šajā laikā viņam neizdevās panākt, ka Sīrijas konfliktā iesaistītās puses pasludina vienpusēju pamieru musulmaņu tradicionālo svētku laikā, ko musulmaņi atzīmē no 26. līdz 28.oktobrim.

Tomēr Sīrijas ārlietu ministra vietnieks Faisals Mukdads žurnālistiem Damaskā teica, ka Sīrijas amatpersonas "joprojām ir optimistiskas".

"Vizīte bija veiksmīga, un mūsu sadarbībai ar Brahimi nav ierobežojumu," viņš paziņoja.

Uz jautājumu, vai Damaska sarunās ar Brahimi ir panākusi kādu vienošanos, Sīrijas ārlietu ministra vietnieks atbildēja, ka "mēs tādu panāksim jau drīz".

Abas puses "mēģina panākt mieru, drošību un stabilitāti Sīrijā, reģionā un pasaulē. Tādēļ Brahimi kungs strādā ar pusēm, kas vēlas izbeigt vardarbību un terorismu", klāstīja Mukdads.

Brahimi no Sīrijas prom dodas otrdienas pēcpusdienā.

Neskatoties uz Brahimi centieniem panākt pamieru, vardarbība Sīrijas galvaspilsētā Damaskā un ziemeļu pilsētā Alepo, kā arī citviet turpinās, arvien vairāk kliedējot cerības, ka uz musulmaņu svētku laiku tiks izsludināts pamiers.

Šī bija jau otrā Brahimi vizīte Sīrijā kopš stāšanās ANO un Arābu līgas īpašā pārstāvja amatā. Pirmo reizi viņš Sīriju apmeklēja septembra vidū. Brahimi ieradās Sīrijas galvaspilsētā piektdien. Svētdien viņš tikās arī Sīrijas prezidentu Bašaru al Asadu.

Brahimi pagājušajā nedēļā apmeklēja vairākas valstis, kam ir ietekme uz Sīrijas konfliktu, tostarp Libānu un Irānu. Viņš arī brīdināja, ka vardarbība no Sīrijas var izplatīties visā reģionā.

Bažas par šo prognožu piepildīšanos pastiprinājās piektdien, kad Beirūtā nometnē Sīrijas režīma pretiniekiem notika automašīnā ievietotas automašīnas eksplozija, kurā gāja bojā vismaz astoņi cilvēki, tostarp augsta ranga Libānas policijas izlūkošanas vadītājs ģenerālis Visams al Hasans. Saistībā ar notikušo Libānā tika rīkota plaša pret Sīriju vērsta protesta akcija.

Kopš pagājušā gada marta nemieros pret Asada režīmu Sīrijā ir gājuši bojā vairāk nekā 34 tūkstoši cilvēku, liecina organizācijas apkopotā informācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!