Foto: AP/Scanpix/LETA

Spānijai piederošajā Palmas salā no Kumbre Vjeha turpina plūst lava, jau desmito nedēļu ieņemot aizvien jaunas cilvēku apdzīvotas teritorijas, liecina aģentūru fotogrāfu uzņemtie attēli.

Vulkāna Kumbre Vjeha izvirdums sākās 19. septembrī, un kopš tā laika lavas straume, kas no vulkāna virsotnes plūda uz salas rietumiem, sasniedza okeāna krastu. Izvirdums jau nedaudz palielinājis Palmas salu, kas ir piektā lielākā Kanāriju salu arhipelāgā.

Spānijai piederošajā vairāk nekā 700 kvadrātkilometrus lielajā salā dzīvo nepilni 90 000 cilvēku. Ņemot vērā, ka plaši vulkāniskās izcelsmes salas apgabali, kurus klāj kaili lavas lauki, nav apdzīvojami, atlikušajā daļā iedzīvotāju blīvums ir salīdzinoši liels. Arī lavas straume savā ceļā uz okeānu ir daļēji šķērsojusi vairākas apdzīvotās vietas.

Salā, kas jau septembra izskaņā tika pasludināta par katastrofas zonu, lavas straume skārusi Mančas un Lagunas pilsētas, tostarp aprakusi tajās ēkas un bloķējusi ielas. Mančā lava pārklājusi arī lielāko daļu kapsētas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!