Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Kopš gada sākuma ziņas par izteikti lieliem siseņu bariem pienāk no Pakistānas un Indijas pierobežas, Argentīnas, Kenijas (attēlā augšā) un pēdējā laikā arī citām Austrumāfrikas valstīm. Paredzams, ka augustā siseņu bari ceļos pa Sudānu, Etiopiju un Eritreju. ANO Pārtikas un lauksaimniecības organizācija brīdina, ka straujais siseņu pieaugums var pāraugt plašā postažā, vēsta "Vice".

Vēsturiski tas nebūtu nekas jauns – pagājušajā gadsimtā ilgstoši milzīgu siseņu baru klejojumi, kuri atzīti par globāla vai reģionāla mēroga postažām, piedzīvoti sešas reizes. Turklāt vienu no tām siseņi plašas teritorijas terorizējuši 13 gadus.

Ja noturēsies siseņiem labvēlīgi augsnes un mitruma apstākļi, arī šogad siseņu skaita pieaugums varētu pāraugt šāda veida postažā. Konkrēta definīcija tam nepastāv, tomēr vēsturē par postošiem siseņu uzlidojumiem mēdz runāt, kad to bari kā mākoņi aizklāj debesis jeb vienlaikus pārņem 50 000 hektāru un pat lielākas teritorijas. Salīdzinājumam, Rīgas pilsētas platība ir aptuveni 30 000 hektāru.

Siseņu piepildītās Jemenas galvaspilsētās Sānas debesis. Foto: EPA/Scanpix/LETA

Viens kukainis dienā apēd ap diviem gramiem pārtikas, kā rezultātā šādi mākoņi aiz sevis atstāj plašu iznīcību. Tiek lēsts, ka Austrumāfrikā siseņu postažas dēļ bada nāve draud līdz pat pieciem miljoniem cilvēku. Turklāt šogad situāciju smagāku padara Covid-19 pandēmija, kuras dēļ jau šobrīd ievērojami cietuši palīdzības organizāciju loģistikas tīkli.

Foto: EPA/Scanpix/LETA

Siseņu pieauguma kontrolei paredzēts to barus appūst ar pesticīdiem. Lai šādas programmas būtu veiksmīgas nepieciešama cieša dažādu valstu valdībai un ANO savstarpējā sadarbība. Tiek sekots līdzi vējam, kā arī talkā nāk arī dažādas lietotnes, kuras aicina reģiona iedzīvotājus ziņot par to vai viņi redz vai neredz siseņus, kas palīdz izsekot mūžam kustībā esošajiem kukaiņu mākoņiem.

Siseņu bari Argentīnā:

Siseņu bars noēd lauku Indijā:

Siseņu bari Ķīnā un cīņa ar tiem, no droniem izsmidzinot pesticīdus:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!