Foto: AP/Scanpix/LETA

Turpinot nākt klajā liecībām par Baltkrievijas varas iestāžu plašo vardarbību un represijām pret Aleksandra Lukašenko režīma kritiķiem, janvāra vidū tika nopludināts audioieraksts, kurā augsta ranga drošības amatpersona aicināja padotos mērķtiecīgi sakropļot ielās izgājušos cilvēkus un rosināja izveidot īpašas nometnes demonstrantiem. Ierakstu nopludināja no Baltkrievijas spēka struktūrām aizgājušo darbinieku izveidotā organizācija BYPOL. Portāls "Delfi" sarunājās ar vienu no šīs iniciatīvas dalībniekiem.

BYPOL apvieno Baltkrievijas spēka struktūru darbiniekus, kuri nepiekrīt režīma politikai un ir pametuši dienestu. Daļa no viņiem par savu aiziešanu ir paziņojuši publiski. BYPOL dalībnieki atrodas gan ārzemēs, gan Baltkrievijā, regulāri publicē liecības par Lukašenko režīma noziegumiem un deanonimizē ar protestu apspiešanu saistītos drošības iestāžu darbiniekus.

Viens no viņiem, Andrejs Ostapovičs, bijušais Baltkrievijas Izmeklēšanas komitejas vecākais izmeklētājs no Minskas, kurš, paužot neapmierinātību ar varas iestāžu vēršanos pret iedzīvotājiem, nedēļu pēc 9. augusta prezidenta vēlēšanām atstāja uz sava galda piecas lapaspuses garu ziņojumu par aiziešanas iemesliem, ko publicēja arī sociālajos tīklos, un pēc neveiksmīga mēģinājuma patverties Latvijā tagad atrodas Polijā.

Ostapovičs intervijā "Delfi" skaidro, ka viņam nav bijusi pieņemama masveida krimināllietu falsifikācija pret pilsoņiem – šajā procesā neizbēgami bija iesaistīts arī viņš kā izmeklētājs.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!