Foto: Reuters/Scanpix
Etiopijā, kur divas valstī lielākās etniskās grupas jau mēnešiem rīko protestus pret valdību, situācija ir saasinājusies tik tālu, ka ir izsludināts ārkārtas stāvoklis, vēsta raidsabiedrība BBC.

Oromijas un Amaras tautām piederīgie, kuri veido 60 % no valsts iedzīvotāju skaita, sūdzas, ka vara valstī ir nelielās Tigrajas etniskās grupas (6,1 %) elites rokās.

Vardarbība ievērojami saasinājusies kopš pagājušās svētdienas, kad oromiešu svētku laikā izcēlās sadursmes ar policiju, kuru rezultātā pūlī sabradāti un gājuši bojā vismaz 55 cilvēki.

Foto: Reuters/Scanpix

Cilvēktiesību aktīvisti ziņo, ka mēnešiem ilgajos protestos ir gājuši bojā simtiem cilvēku, bet desmitiem tūkstoši aizturēti.

Izsludinot sešu mēnešu ārkārtas stāvokli, Etiopijas premjerministrs Mailemariams Desalegns televīzijas uzrunā uzsvēra, ka primārais uzdevums ir rūpes par cilvēku drošību.

Foto: Reuters/Scanpix

"Pilsoņu drošība mums ir pirmajā vietā. Papildu mēs vēlamies pārtraukt postījumus, kas tiek nodarīti infrastruktūras projektiem, izglītības iestādēm, veselības centriem, administrācijas un tiesu ēkām," paziņoja premjers.

Foto: Reuters/Scanpix

Vardarbīgie protesti ir lielākais drauds Etiopijas stabilitātei pēdējo 25 gadu laikā, komentē BBC Āfrikas reģiona ziņu redaktore Marija Hārpere.

Protestētāji uzbrūk ārzemju kompānijām, tādā veidā apdraudot Etiopijas kā augošas ekonomikas reputāciju starptautisko investoru acīs, viņa skaidro.

Foto: Reuters/Scanpix

Plašāka informācija, kā ārkārtas stāvoklis izpaudīsies, nav sniegta, taču protestētāji jau izrāda, ka negrasās padoties. Viņi ir nobloķējuši daudzus ceļus, kas ved iekšā un ārā no galvaspilsētas Adisabebas.

Protestu izcelšanos veicināja dažādi faktori. Musulmaņus (aptuveni 48 % oromiešu ir musulmaņi) neapmierina valdības ieceltie vadītāji, bet daudzi zemnieki ir saniknoti par izspiešanu no zemēm, lai atbrīvotu vietu komerciālajai lauksaimniecībai un objektiem Adisabebas apkārtnē.

Foto: Reuters/Scanpix

Savukārt amariešu kopienas neapmierina viņu iekļaušana Tigrajas, nevis Amaras reģionā. Oromijas reģionā valda nesaskaņas starp dažādām grupām.

Etiopijas valdošā koalīcija pie varas ir jau 25 gadus, taču par spīti citiem sasniegumiem nav spējusi no revolucionāras kustības kļūt par atklātu un demokrātisku valdību, skaidro BBC.

Tigrajieši pie varas nokļuva 1991. gadā, kad apvērsumā gāza amariesu prezidentu Mengistu Haili Mariamu. Amarieši Etiopijas politikā dominēja arī pirms tam – imperatoru laikos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!