Foto: AFP/Scanpix/LETA

Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins aicinājis izvairīties no Aukstajam karam līdzīga saspīlējuma Āzijas-Klusā okeāna reģionā, mudinot ciešāk sadarboties jautājumos, kas saistīti ar pandēmiju un klimata pārmaiņām, raksta "The Guardian".

Ķīnas prezidents sacīja, ka visām reģiona valstīm ir jāsadarbojas kopīgu izaicinājumu risināšanā. "Mēģinājumi novilkt ideoloģiskas līnijas vai veidot mazus apļus ģeopolitisku iemeslu dēļ noteikti cietīs neveiksmi," norādīja Sji.

"Āzijas un Klusā okeāna reģions nevar un nedrīkst atgriezties Aukstā kara laikmeta konfrontācijā un polarizācijā," piebilda prezidents.

Ķīnas prezidenta komentāri izskan laikā Pekinas un Vašingtonas starpā palielinājies saspīlējums Taivānas jautājuma kontekstā. Ķīnas armija otrdien paziņoja, ka ir veikusi kaujas gatavības patrulēšanu Taivānas šauruma virzienā pēc tam, kad Ķīnas Aizsardzības ministrija nosodīja ASV Kongresa delegācijas vizīti Taivānā. ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens trešdien sacīja, ka ASV nodrošinās, ka Taivāna var sevi aizstāvēt, lai izvairītos no tā, ka kāds "mēģina ar spēku izjaukt status quo".

Ķīna uzskata Taivānu par daļu savas teritorijas un kopš 2016. gada, kad Taivānas prezidentes amatā stājās Cai Inveņa, notikuši vairāki incidenti, kuros Ķīnas iznīcinātāji un karakuģi nonāk netālu no Taivānas vai arī dodas cauri Taivānas šaurumam. Ķīna nav izslēgusi arī spēka pielietošanu. lai pakļautu Taivānu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!