Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Francijas karavīru klātbūtne agrākajās kolonijās Sāhelā bijusi gandrīz pastāvīga. Kopš 2014. gada augusta francūži reģionā uzsāka jaunu militāro operāciju "Barkhane" ar mērķi apkarot džihādistu grupējumus, kuri kā ēde pārņēma plašus apgabalus pēc Lībijas pilsoņkara.

Kopš pērnā gada augusta 4500 francūžu, kā arī viņu vietējo sabiedroto - Burkinafaso, Mali, Čadas, Mauritānijas un Nigēras – spēkiem pievienojās arī 50 Igaunijas vīri ar piecām bruņumašīnām. Viņu ienaidnieks ir vairākas, tostarp savstarpēji konfliktējošas teroristu organizācijas, kuru kopējais kaujinieku skaits tiek lēsts aptuveni 3000 vīru liels.

Preses aģentūras "Reuters" fotogrāfs Benuā Tesjērs piedāvā unikālu ieskatu vienā pretterorisma koalīcijas misijā, Mali Gourmas rajona savannā Ndaki pilsētās apkārtnē dzenot pēdas aptuveni 50 vīru lielai džihādistu grupai.

Fotogrāfijās, kas atklāj skaudro vidi, nemitīgās smiltis zem kājām un gaisā, neizbraucamos dubļus pēc lietiem un skopo, brīžiem pat naidīgo attieksmi no džihādistu iebiedētajiem vai tiem simpatizējošajiem cieminiekiem iespējams aptuveni nojaust Francijas un Igaunijas karavīru sūro ikdienu. Tesjēra kadri ķerti vairāku nedēļu garumā.

Viņš raksta, ka lai gan karavīri ir gatavi Sāhelas apstākļiem, tas nenozīmē, ka uzdevumu izpilde ir vienkārša. Misija, kurā viņš dodas līdzi 400 Francijas un 100 Mali bruņotajiem vīriem, sākumā tiek atlikta, jo vētru dēļ apgādes helikopteri nespēj pacelties, bet vēlāk laikapstākļu dēļ izlemts necelt teltis, bet gan gulēt transportlīdzekļos, ietinoties moskītu tīklos.

Savukārt jau dienu vēlāk, kad lielie motorizētie spēki sasniedz ciemu, kurā džihādisti slēpjoties, vietējie iedzīvotāji smaida, māj un neko nestāsta. Francijas spēki apzinās, ka viņu centieni neļaut teroristiem nostiprināties uz dienvidiem no Eiropas prasīs ilgu laiku. Džihādisti, no kuriem daļa paši ir vietējie iedzīvotāji, labi pazīst apvidu un viegli slēpjas starp civiliedzīvotājiem.

Daļa iedzīvotāju, kuru vairums ir musulmaņi, džihādistu kontrole pār reģionu ir simpātiska, bet citi baidās atklāt viņu atrašanās vietas bailēs par savu dzīvību. Džihādistu viesošanās savannās skraji izsvaidītajos ciemos nereti atstāj postažu un upurus, un atsevišķu pilsētu oficiālie vadītāji pat savas drošības dēļ pārcēlušies uz starptautisko spēku bāzēm.

Francijas spēki ciemā nodalīja sievietes no vīriešiem un pārbaudīja visu vīru mobilos telefonus, vienā no tiem atrodot džihādistu propagandu. Lai gan karavīri aģentūras fotogrāfam norādījuši, ka ir pārliecināti, ka viņš pats ir džihādists, bez pietiekamiem pierādījumiem spēki varēja tikai paņemt vīrieša pirkstu nospiedumu un viņu palaist brīvībā.

Kāds vecāks vīrs, izrādot laipnību, ciemā piedāvājis pienu, bet tikai daži to pagaršojuši pirms došanās tālāk. Nākamā diena pagājusi mīcoties pa dubļiem, ar visurgājējiem pieveicot vien aptuveni piecus kilometrus. Kādā brīdī karavīri saņēma ziņu, ka džihādisti plāno viņiem uzbrukumu, un islāmistu aizbaidīšanai izsauca atbalsta lidmašīnu.

Smaidi un pilnīgs noliegums par jebkādu kaujinieku redzēšanu karavīrus sagaida arī nākamajā ciemā, kurā tie noteikti bijuši. Šajā ciemā teroristiem lojālo nav, tomēr valda bailes, Tesjēram vēlāk skaidrojis kāds karavīrs.

Citas misijas bijušas daudz veiksmīgākās, jo kopumā kopš operācijas sākuma Francijas spēki neskaitāmās misijās nogalinājuši vairāk nekā 600 džihādistu. Tās gan prasījušas savu cenu - Sāhelā šajā laikā bojā gājuši 15 Francijas karavīri, bet ievainoti vairāk nekā 25. Šī gada jūlijā pašnāvnieka uzbrukumā koalīcijas bāzei ievainojumus guva arī seši igauņi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!