Foto: ""Purina"

Burjatijas taigas iedzīvotāji vērsušies pēc palīdzības pie Krievijas prezidenta Vladimira Putina, jo saskārušies ar valsts korporācijas "Rostec" kalnrūpniecības meitas uzņēmuma darbinieku spiedienu un vardarbību, vēsta "Radio Svoboda".

Pie prezidenta video uzrunā vērsušies Rossošinas ciema iedzīvotāji – nelielās evenku etniskās grupas pārstāvji. Aptuveni 70 tūkstošus lielā etniskā grupa apdzīvo Sibīriju un Ķīnu – Krievijā mitinās ap 38 tūkstošiem evenku.

Baikāla ezera apkārtnes taigas pamatiedzīvotājus satraukusi nefrīta ieguves kompānijas "Aizbaikāla kalnrūpniecības uzņēmums" (ZGRP) darbība viņu apdzīvotajā teritorijā – evenkiem vairs neesot kur medīt un zvejot, tos nolaupot, piekaujot un aplaupot.

Jebkurš vietējo iedzīvotāju mēģinājums iekļūt kādreiz izmantotajās teritorijās, kuras tagad par savām uzskata "Rostec" meitas kompānija ZGRP, beidzas ar sadursmēm.

Kā stāsta vietējie evenki, bruņoti ļaudis maskās aiztur iezemiešus, sauc viņu par "šķībacainajiem", piekauj un nogādā "cietumā" – uzņēmuma izveidotā izolētā būvē. Tur turpinoties pratināšana, spīdzināšana un draudi. Viss noķerto mednieku un makšķernieku īpašums – automašīnas, laivas, motori, guļammaisi - tiekot atņemts uz neatdošanu. Mednieku ieroči tiekot sabojāti, bet līdzpaņemtā pārtika samaisīta ar zemi.

Īpaši nepakļāvīgus evenkus "cietumā" turot četras dienas, bet "paklausīgos" atbrīvojot jau pēc pāris diennaktīm. Atbrīvotie tiekot pamesti taigā pat vairāk nekā 100 kilometrus tālu no mājām.

Vienā gadījumā kāds evenku jaunietis sašauts kājā un plecā, bet viņam izdevies izbēgt un pēc desmit dienām izkļūt no taigas, atklāj norūpējušies Rossošinas iedzīvotāji.

Vietējie par nefrīta ieguves kompānijas rīcību varasiestādēm un policijai sūdzoties jau četrus gadus. Tagad cieminieki ierakstījuši arī vēstījumu Kremļa saimniekam Putinam.

"Mūs, pamatiedzīvotājus, padzen no medību vietām, dedzina ziemas patvērumus, aizdedzina taigu. ZGRP darbinieki slēpj sejas zem melnām maskām, baksta sejā ar ieročiem un saka: jūs, šķībacīši, šeit vairs nedzīvosiet un šīs vairs nav jūsu mājas," teikts video vēstījumā.

Paziņojuma teksti iesniegti arī vairākās reģiona valsts iestādēs. Burjatijas deputāts Sergejs Agofonovs arī brīdinājis, ka situācija Rossošinā tuvākajā laikā var izvērsties īstā karadarbībā. Pret bruņotajiem ļaudīm maskās esot gatavi nostāties ne vien vecīši un jauni puiši, bet arī viņu mātes, pasvītro Agofonovs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!