Krievijas galvaspilsēta ir lēmusi par pasākumiem skolu aizsardzībai, lai tajās nevarētu iekļūt nepiederošas personas. Tādējādi tikšot novērsti terorisma akti, ziņo BBC.

“Vēl pirms jaunā gada iestāšanās visiem bērniem tiks izveidotas šādas pases,” stāsta kāda ietekmīga Maskavas amatpersona. “Ir uzsākta arī metāla žetonu izgatavošana.”

Ziemeļosetijas Beslanas skolas traģēdijā gāja bojā vairāk nekā 330 skolnieku, viņu vecāku un skolotāju. Desmitiem upuru mirstīgās atliekas vēl nav atpazītas.

Tagad bērniem vienmēr ap kaklu būs ķēdītes ar metāla žetonu, bet kabatā – pase, kurā būs viņa pirkstu nospiedumi un informācija par pases īpašnieku, tajā skaitā bērna vārds, adrese, telefona numurs, asins grupa un informācija par alerģisku reakciju no medikamentiem.

Pasē būs iespējams rast informāciju arī par ieteicamo rīcību nelaimes gadījumos, piemēram, teroristu uzbrukuma gadījumā.

“Šie pasākumi tiks ieviesti pilsētas iedzīvotāju aizsardzības programmas ietvaros,” stāsta kāda augsta amatpersona. “Mēs arī pārbaudām, vai apsardzes firmu darbinieki, kuri nodarbojas ar skolu apsargāšanu, iziet pienācīgu apmācību.”

Apsardzes darbiniekiem nebūs ļauts izmantot ieročus, un viņu galvenais uzdevums būs ārkārtas gadījumos ziņot par notiekošo policijai. Valdība strādā arī pie skaidru definīciju izstrādāšanas, lai nerastos domstarpības par to, kuri cilvēki drīkst atrasties skolas teritorijā, bet kuri ne.

Maskavā ir aptuveni 1 500 skolu un 3 000 bērnudārzu.

Trauksmes sistēmu ierīkošana visās Maskavas skolās izmaksās aptuveni 7 miljonus ASV dolāru, bet nožogojumu izveide apkārt skolu teritorijām varētu maksāt aptuveni 20,5 miljonus dolāru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!