Skotija plāno 2010. gadā sarīkot referendumu par neatkarību no Apvienotās Karalistes, ceturtdien paziņojis Skotijas pirmais ministrs (izpildvaras galva) Alekss Salmonds, vēsta "RIA Novosti".

Pēc viņa vārdiem, likumprojekts par referenduma sarīkošanu iekļauts Skotijas parlamenta nākamā gada darba plānā.

"Es vēlos, lai Skotijai būtu tādi paši pienākumi un iespējas kā citām līdzīgām nācijām. Līdz tam, kamēr mūsu rīcībā nebūs visu ekonomisko un finanšu sviru, kādas ir citām pasaules valdībām, Skotija vienmēr atradīsies neizdevīgā pozīcijā," paziņoja Salmonds.

Skotijai ir plaša autonomija Apvienotās Karalistes ietvaros ar tiesībām patstāvīgi pieņemt lēmumus tādās jomās kā tieslietas, veselības aizsardzība, izglītība un citas. 1999. gadā atjaunota arī skotu parlamenta darbība.

Valdošā Skotijas Nacionālā partija uzvarēja parlamenta vēlēšanās 2007. gadā tieši ar nacionālistiskiem lozungiem. Neatkarības referenduma sarīkošana bija viens no galvenajiem partijas priekšvēlēšanu kampaņas punktiem.

Tikmēr sabiedriskās domas aptaujas rāda, ka tikai nedaudz vairāk par pusi skotu atbalsta šāda referenduma sarīkošanu, bet reālo atdalīšanās perspektīvu no Apvienotās Karalistes tuvāko 20 gadu laikā redz tikai katrs desmitais Skotijas iedzīvotājs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!