Irākas otrajā lielākajā pilsētā Basrā, kas atrodas valsts dienvidos, ir sākusies vietējo iedzīvotāju sacelšanās pret Sadama Huseina režīmu, otrdien ziņoja Lielbritānijas telekanāls "Sky News".
Basrā sākusies iedzīvotāju sacelšanās

Pēc telekanāla ziņām, Lielbritānijas militārā izlūkošana ziņojusi par to, ka Irākas spēki ar mīnmetējiem ir apšaudījuši dumpiniekus, kuri ir sacēlušies pret valdošo partiju "Baath".

"Sky News" vēsta, ka britu spēki ar smago artilēriju apšauda Irākas spēku mīnmetēju atrašanās vietas, kuras tiek noteiktas ar radaru palīdzību.

Pēc "Sky News" korespondenta teiktā, Lielbritānijas spēki līdz rītausmai neieies Basrā, jo tumsā nevarētu atšķirt sacēlušos iedzīvotājus no Irākas spēkiem.

Irākas dienvidos lielākā daļa iedzīvotāju ir musulmaņi šiīti, kas uzskata, ka Sadama Huseina režīms, kurā dominē sunnīti, viņus apspiež. Tomēr šiītu uzticība ASV tika būtiski iedragāta 1991.gadā iepriekšējā Persijas līča kara laikā, kad, paklausot toreizējā ASV prezidenta Džordža Buša vecākā aicinājumam, šiīti sacēlās pret Sadama Huseina režīmu, tomēr ASV pēc Kuveitas atbrīvošanas nolēma karu netupināt, tāpēc daudzi šiīti tika nogalināti represijās.

ASV aizsardzības ministrs Donalds Ramsfelds otrdien mēģināja atrunāt Dienvidirākas pilsētas Basras iedzīvotājus no sacelšanās pret Irākas prezidenta Sadama Huseina režīmu, jo ASV un britu spēki nespēj viņiem palīdzēt. "Mana vecuma cilvēki droši vien atceras sacelšanos Austrumeiropā piecdesmito gadu vidū, kad viņi sacēlās un tika noslepkavoti," sacīja Ramsfelds. "Es esmu ļoti piesardzīgs ar mudinājumiem cilvēkiem sacelties. Mēs zinām, ka šajās pilsētās ir cilvēki, kas gatavi šaut uz viņiem, ja viņi mēģinātu sacelties; mēs zinām, ka šajā pilsētā ir cilvēki, kas viņus nogalinātu, ja viņi mēģinātu aizbraukt," piebilda ministrs.

Ramsfelds un ģenerālštāba priekšnieks Ričards Maierss sacīja, ka Bagdādes režīms nosūtījis uz Basru Īpašo republikas gvardi un "Sadama fedajus" ("Fedayeen Saddam") - bruņotu kaujinieku grupējumu, kas tiek izmantots represijām.

"Nav šaubu, ka tie ir apspiesti cilvēki. Tomēr es ceru un lūdzu Dievu, ka viņi to darīs [sacelsies] laikā, kad tuvumā būs pietiekami spēki, lai viņiem palīdzētu," sacīja Ramsfelds, runājot par Basras dumpiniekiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!