Foto: Reuters/Scanpix
Ukrainas eksprezidents un kādreizējais kosmisko tehnoloģiju inženieris Leonīds Kučma sūdzas par ģenerālprokuratūras rīcību, kas viņam neļaujot 12. aprīlī apmeklēt Maskavu, lai atzīmētu 50. gadadienu kopš Jurija Gagarina lidojuma kosmosā, informē aģentūra "Interfax".

Kučmam noteikts aizdomās turamā statuss saistībā ar 2000. gadā notikušo žurnālista Georgija Gongadzes slepkavību.

Kučma žurnālistiem paziņojis, ka prokuratūras izmeklētājs licis viņam 12. aprīlī ierasties uz nopratināšanu. Tas noticis par spīti viņa izteiktajiem lūgumiem ļaut apmeklēt svinības Maskavā, turklāt izmeklētājs arī ignorējot faktu, ka Kučma ir palicis bez advokāta. Viņa aizstāvis Mihails Kisļevičs nomira svētdien.

"Nav saprotams, ko grib panākt izmeklētāji, ja nu vienīgi grib mani novest līdz baltkvēlei," sacīja Kučma.

Ģenerālprokuratūras pārstāvji vēlāk paziņoja, ka eksprezidentam neesot aizliegts uz laiku pamest valsti un viņš drīkstot braukt uz Krievijas galvaspilsētu.

Kā ziņots, Kučmu apsūdz Gongadzes slepkavības veicināšanā. Viņš devis rīkojumu "tikt galā" ar Gongadzi toreizējam iekšlietu ministram Jurijam Kravčenko .

Gongadze bija redaktors interneta izdevumam "Ukrainska pravda",kurā bieži tika kritizēts toreizējais prezidents. Žurnālists pazuda 2000.gada 16.septembrī pēc iziešanas no drauga dzīvokļa Kijevā, un viņa līķis bez galvas tika atrasts 2000.gada novembrī mežā netālu no Kijevas.

Vēlāk Kučmas apsardzes virsnieks Nikolajs Meļņičenko publiskoja sarunu ierakstus, kuru laikā izlemts Gongadzes liktenis

2008.gadā trīs bijušos Ukrainas Iekšlietu ministrijas Ārējās novērošanas un kriminālizmeklēšanas departamenta darbiniekus atzina par vainīgiem žurnālista noslepkavošanā. 2009.gadā pēc vairāku gadu izmeklēšanas arestēja arī šī departamenta vadītāju ģenerāli Pukaču, kuru apsūdzēja Gongadzes slepkavībā un uzskata par galveno šajā lietā aizdomās turēto.

Iekšlietu ministrs Kravčenko, kurš pēc Kučmas rīkojuma uzklausīšanas, savukārt devis pavēli Pukačam, izdarījis pašnāvību 2005. gada martā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!