Foto: AFP/Scanpix

Bijušais Dienvidāfrikas Republikas prezidents un Nobela miera prēmijas laureāts Nelsons Mandela elpo bez grūtībām, atsaucoties uz prezidenta preses dienestu, sestdien vēsta raidsabiedrība BBC.

94 gadus vecais Mandela plaušu infekcijas dēļ jau trešo dienu pavada slimnīcā. Valsts prezidenta prese dienestā ziņo, ka Mandela turpina ārstēšanos un jūtas salīdzinoši labi. Pagaidām nav ziņu, kad bijušo prezidentu varētu izrakstīt no slimnīcas.

Tagadējais valsts prezidents Džeikobs Zuma atzina - cilvēki, uzzinot, ka Mandela ir slimnīcā, bijuši satraukti, taču tagad panika ir mazinājusies.

Problēmas ar plaušām viņam radās cietumā, kurā viņš bija iesprostots, jo cīnījās pret valstī pastāvošo režīmu. Divu gadu laikā šī ir jau ceturtā reize, kad Mandelu ievieto slimnīcā.

Nelsons Mandela savulaik 27 gadus pavadīja cietumā par cīņu pret Dienvidāfrikā valdošo aparteīda režīmu. Pēc atbrīvošanas 1990. gadā viņam izdevās panākt, ka valstī tiek atcelts oficiālais rasu diskriminācijas režīms. Tiek lēsts, ka tieši ieslodzījumā viņš iedzīvojās plaušu infekcijā, kas viņu moka joprojām.

1994. gadā Mandela kļuva par pirmo tumšādaino Dienvidāfrikas Republikas prezidentu un darbojās šajā amatā līdz 1999. gadam. Pēdējos septiņus gadus viņš ļoti reti redzams publiskos pasākumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!