Slovēnijas Ārlietu ministrija ceturtdien brīdināja ASV vēstnieku Ļubļanā Džozefu Musomeli, ka viņam nav jāiejaucas šīs valsts politisko partiju sarunās par koalīcijas valdības veidošanu.

Ārlietu ministrs Samuels Žbogars ceturtdienas vakarā reportieriem apstiprināja, ka Ārlietu ministrijas amatpersona piezvanījusi Musomeli un paziņojusi, ka Slovēnija "neatzīst par labu viņa izturēšanos saistībā ar koalīcijas sarunām".

Slovēnijas plašsaziņas līdzekļi ir plaši vēstījuši par to, ka Musomeli ticies ar parlamenta līderiem un piedāvājis savu starpniecību sarunās par koalīcijas valdību.

Slovēnijas prezidents Danilo Tirks aicināja Ārlietu ministriju spert "nepieciešamos soļus, kas ir parasti šādās situācijās". "Ārvalstu vēstnieki vai citi ārvalstu pārstāvji neveido valdības. To dara tauta un politiskās partijas Slovēnijā," Tirks sacīja reportieriem.

Musomeli trešdien paziņoja privātajam telekanālam POP TV, ka "būtu jauki, ja tiktu izveidota koalīcija, kas pārstāvētu ja ne visus, tad lielāko daļu slovēņu".

Jau ziņots, ka Tirks ceturtdien uzdeva veidot jauno valsts valdību vēlēšanās uzvarējušās kreisi centriskās partijas "Pozitīvā Slovēnija" līderim - miljonāram un galvaspilsētas Ļubļanas mēram Zoranam Jankovičam.

Paredzams, ka nākamnedēļ Jankoviču premjera amatā apstiprinās Slovēnijas parlaments. Pēc tam viņam 15 dienu laikā būs jāizveido valdība. Analītiķi ir norādījuši, ka Jankovičam būs sarežģīti izveidot vairākuma koalīciju.

4.decembrī notikušajās parlamenta vēlēšanās Jankoviča vadītā partija "Pozitīvā Slovēnija", kas tika izveidota divus mēnešus pirms vēlēšanām, ieguva 28,53% balsu. Labēji centriskā Slovēnijas Demokrātiskā partija (SDS), kuru vada ekspremjers Janezs Janša, bija otrajā vietā ar 26,26% balsu. Līdzšinējā premjerministra Boruta Pahora vadītā partija "Sociāldemokrāti" bija trešajā vietā ar 10,48% balsu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!