Pēc spēcīgiem sniegputeņiem trešdien daudzās Polijas, Slovākijas un Čehijas daļās satiksmē valdīja haoss. Bloķētas autošosejas un dzelzceļi, no ārpasaules nogrieztas daudzas apdzīvotas vietas.
Polijā sniegs paralizējis dzīvi veselos valsts reģionos. Augšsilēzijā pilnībā apstājusies sabiedriskā transporta kustība, bet Polijas ziemeļaustrumu un dienvidaustrumu apgabalos uz autoceļiem ir neizbraucamas kupenas. Cilvēki, kas sagaidīja Jauno gadu valsts dienvidu kalnainajos rajonos nespēja laikā atgriezties mājās, bet Zakopanes rajonā vismaz pieci cilvēki gājuši bojā kalnu lavīnās. Netālu no Vadovices pilsētas sniegā iestrēga divi vilcieni.

Austrumpolijas Bjalistokas apgabalā bez elektroapgādes trešdienas rītā palikuši 150 ciemi, jo sniegs nogāzis elektropārvades līniju stabus. Sniegputeņi varētu turpināties visu diennakti, gaisa temperatūrai sasniedzot -18 grādu pēc Celsija skalas.

Polijas policija aicina iedzīvotājus neuzsākt bez īpašas vajadzības tālus pārbraucienus automašīnās. Pēc autoavārijām ir apturēta satiksme šosejā Krakova - Katovice.

Polijas Sabiedrisko ceļu pārvaldes amatpersona žurnālistiem sacīja, ka attīrīšanas darbi uz ceļiem notiek, taču, tā kā sniegs turpina spēcīgi snigt, šis darbs ir praktiski neauglīgs. Arī Čehijā un Slovākijā specializētā tehnika laikus nespēj novākt sasnigušo sniega daudzumu.

Aptuveni trešdaļā Čehijas pasludināts ārkārtas stāvoklis. Vairāki kalnu rajoni ir nogriezti no ārpasaules. Slēgti arī vairāki robežpārejas punkti pie robežām ar Poliju un Vāciju. Ir vietas, kur sniega segas biezums sasniedz četrus metrus.

Sniega dēļ par ārkārtas situācijas rajoniem pasludināti reģioni pie Prāgas, Mlada Boļeslavas, Pardubices un citur.

Arī Slovākijā ir traucēta satiksme nomaļos valsts ziemeļu un austrumu rajonos, taču neviena apdzīvota vieta nav pilnībā izolēta. Pēdējās divās nedēļās Slovākijas kalnu slēpošanas kūrortu rajonos lavīnas nogalinājušas trīs cilvēkus, bet viens ciems lavīnu briesmu dēļ bija jāevakuē pilnībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!