Šodien paredzēta "Jukos" meitas uzņēmuma "Juganskņeftjegaz" izsole un tiek uzskatīts, ka to iegādāsies Krievijas valdībai piederošais dabasgāzes koncerns "Gazprom".
Krievijas dabasgāzes koncerns "Gazprom" "Juganskņeftjegaz" iegādei var saņemt kredītu no Krievijas kompānijām, uzskata eksperti.

"Alfa-bank" analītiķi kā potenciālos "Gazprom" kreditorus nosauc naftas kompāniju "Surgutņeftjegaz" vai Krievijas valdību. Pēc ekspertu vērtējuma, "Surgutņeftjegaz" rīcībā ir brīvie naudas līdzekļi sešu miljardu dolāru apmērā.

Savukārt "Veles kapiatal" analītiķi uzskata, ka kredītu "Gazprom" varētu piešķirt "Sberbank", "Vņeštorgbank" un "Gazprombank".

ASV bankrotu tiesa, izskatot "Jukos" iesniegumu, ceturtdien izdeva rīkojumu par "Juganskņeftjegaz" izsoles pagaidu apturēšanu uz desmit dienām.

Krievijas Valsts īpašuma fonds jau ir paziņojis, ka 19.decembrī plānoto "Juganskņeftjegaz" izsoli neapturēs, taču analītiķi ir izteikuši viedokli, kas šis tiesas lēmums var atturēt ārvalstu bankas no kredītu piešķiršanas "Gazprom", kura meitas uzņēmums "Gazpromņeftj" tiek uzskatīts par galveno pretendentu uz "Juganskņeftjegaz" akciju iegādi.

Krievijas varas iestādes ir izvirzījušas naftas kompānijai "Jukos" nodokļu pretenzijas 27,5 miljardu dolāru (14,27 miljardi latu) apmērā un plāno izsolē pārdot "Jukos" lielāko naftas ieguves uzņēmumu "Juganskņeftjegaz", lai piedzītu kompānijas nodokļu parādus par 2000. un 2001.gadu. Izsolē pārdodamās 76,8% "Juganskņeftjegaz" akciju paketes sākumcena ir 8,5 miljardi dolāru.

"Gazprom" jau ir paziņojusi, ka, neskatoties uz ASV tiesas lēmumu, piedalīsies svētdien paredzētajā "Juganskņeftjegaz" izsolē. "Neviens nav anulējis mūsu lielākā akcionāra ("Gazprom") lēmumu piedalīties izsolē," sacīja "Gazpromņeftj" preses pārstāvis Aleksandrs Stepaņenko.

"Juganskņeftjegaz" nodrošina aptuveni 60% "Jukos" kopējās naftas ieguves, kas pašlaik ir 1,7 miljoni barelu dienā. "Juganskņeftjegaz" akcijas, tāpat kā divu citu "Jukos" naftas ieguves uzņēmumu - "Tomskņeftj" un "Samaraņeftjegaz" - akcijas, pašlaik ir arestētas.

Šā gada pirmajos deviņos mēnešos "Juganskņeftjegaz" strādāja ar 29,4 miljardu rubļu (547 miljoni latu) tīro peļņu, kas bija 25 reizes lielāka nekā pagājušā gada attiecīgajā periodā. Uzņēmuma apgrozījums deviņos mēnešos palielinājās 2,1 reizi - līdz 108,2 miljardiem rubļu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!