Foto: Reuters/EPA/Scanpix/LETA/Publicitātes foto

Ukrainas ziemeļrietumu pilsētas Luckas centrā otrdienas, 21. jūlija, rītā laiks šķietami apstājās – kāds bruņots vīrietis sagrāba vietējo piepilsētas maršruta autobusu, draudēja ar tā pasažieru slepkavošanu un spridzināšanu un stundām ilgi nespēja noformulēt prasības.

Pilsētas centru drošības spēki norobežoja, kā arī evakuēja tuvējās ēkās esošos. Stundām ilgi bruņoti speciāli apmācīti karavīri, kā arī mediju kameras vēroja Luckas Teātra laukumā stāvošo autobusu, cerot, ka izdosies izvairīties no asinsizliešanas. Pēc saspīlējuma pilnās dienas neilgi pēc saulrieta ķīlnieku krīze noslēdzās.

Piedāvājam atskatu uz notikušo soli pa solim:

Pēc pulksten 9 no rīta


Drošības dienestu dispečeri saņem pirmos zvanus no cilvēkiem, kuri apgalvo, ka Teātra laukumā, Luckas centrā kāds bruņots pasažieris uz ielas licis apturēt maršruta "Berestečko-Krasņilovka" autobusu un par ķīlniekiem sagrābis visus tajā esošos - šoferi un pārējos pasažierus. Vēlāk tiek publiskots video no kādas pieturvietas, kurā nofilmēta viņa iekāpšana autobusā (video augstāk)

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Pulksten 9.22

Tiesībsargiem paziņot par ķīlnieku sagrābšanu terorists piezvana pats un sevi dēvē par Maksimu Plohoju (jeb Maksimu Slikto). Tiek uzsāktas pārrunas ar noziedznieku.

Ap pulksten 9.40

Ap šo laiku policijai un citiem drošības dienestiem jau bijusi zināma uzbrucēja identitāte, trešdienas rītā atklāja Ukrainas Iekšlietu ministrijas pārstāvis. Tūlītēji identitāte nav publiski atklāta, lai noziedznieks nezinātu, ka pārrunu vedēji zina, kas viņš ir.


Tiesībsargi vēlāk medijiem atklāja, ka ķīlnieku sagrābējs ir 1975. gadā dzimis Ukrainas pilsonis Maksims Krivošs, kurš pēdējos gados daudz uzturējies Luckā. Viņš jau iepriekš tiesāts un izcietis sodu par laupīšanu grupā, un no ieslodzījuma viņš atbrīvots 2013. gadā. Krivošs iepriekš piespiedu kārtā ārstēts psihoneiroloģiskajā slimnīcā.

Izstrādājot 44 gadus vecā ķīlnieku sagrābēja psiholoģisko portretu, speciālistiem kļuva skaidrs, ka viņš ir neapmierināts ar dzīvi un viņam ir megalomaniaku komplekss – uzbrucējs jūtas aizvainots un par vainīgiem pie pastāvošās situācijas vaino pilnīgi visus. To apliecina arī viņa tvitera ieraksti, kuros viņš uzbrūk nekonkrētai "valsts varai" un politiķiem, mērķim izvēloties redzamākās Ukrainas politiskās skatuves sejas. Speciālisti noteica, ka viņš ir neprognozējams.

Atklāts, ka vairāk nekā desmit aiz restēm pavadītajos dzīves gados noziedznieks ar jau minēto pseidonīmu sarakstījis arī internetā publicētu grāmatu, kura stāsta par "pret sistēmu" vērstu psiholoģiju.

Reģionā tika izsludināts operatīvais plāns "Ķīlnieks", un pilsētas centru slēdza policija.

Kad autobusu ielenca likumsargi, Krivošs brīdināja ka ir bruņots. Viņš to arī nodemonstrēja, pa likumsargu pozīcijām atklājot uguni caur autobusa logiem. Viņš pa logu arī izsviedis granātu, kura nav sprāgusi. Vēlāk iekšlietu ministrijas pārstāvji pauda, ka šajā brīdī noziedzinieks gandrīz nogalinājis pirmo policijas priekšnieka vietnieku Jevgeņiju Kovalu. Ķīlnieku sagrābējs arī brīdināja, ka autobuss ir mīnēts.

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Turpmākās stundas


Ar teroristu sarunas veda profesionāli psihologi. Sarunās tviterī, caur kuru arī viņš komunicēja no autobusa, iesaistījās arī simtiem citu cilvēku. Šobrīd viņa "Twitter" profils ir dzēsts.

Ap pulksten 16


Krivošs tvītā apsveica visus "pret-sistēmas dienā", pasludināja valsti par galveno teroristisko organizāciju un pieprasīja reliģisko konfesiju līderiem, ministriem, tiesnešiem, prokuroriem un parlamentāriešiem līdz pusnaktij "Youtube" augšupielādēt video, kuros tie kamerā atzītu, ka ir legalizēti teroristi.

Ap pulksten 20


Valsts austrumu pilsētā Harkivā drošības spēki aizturēja kādu 43 gadus vecu Krivoša darījuma partneri. Pie viņa atrasti šaujamieroči, munīcija un spridzekļi. Par to medijus iekšlietu ministrs Arsēnijs Avakovs informēja jau pēc paša ķīlnieku sagrābēja padošanās, raksta Harkivas medijs "NewsRoom".

Ap pulksten 20.15


Specdienesti bija izstrādājuši plānu autobusa ātrai ieņemšanai, bet prezidents Volodimirs Zelenskis pirms tās apstiprināšanas vēlējies vēl pats mēģināt vest sarunu ar uzbrucēju, vēlāk skaidroja pats valsts līderis. Viņš skaidroja, ka nekad nevar paredzēt šādas operācijas iznākumu, jo vienmēr kāds var tikt ievainots vai nogalināts.
Ukrainas prezidents pats personīgi "septiņas līdz desmit minūtes" runāja ar uzbrucēju pa telefonu. Viņš uzklausīja arī uzbrucēja prasības. Viņi vienojās, ka ķīlnieku sagrābējs trīs cilvēkus no autobusa pēc sarunas izlaidīs, tad Zelenskis internetā ievietos uzbrucēja pieprasīto video, kurā visiem liek noskatīties 2005. gada ASV dokumentālo filmu par dzīvnieku nežēlīgu izmantošanu cilvēku labā "Earthlings", bet pēc tam Krivošs pusstundas laikā atbrīvos pārējos.

Pulksten 20.38


Krivošs no autobusa atbrīvoja sirmgalvi, kādu pusaudzi un grūtnieci.


Pēc tam Zelenskis internetā publiskoja noziedznieka pieprasīto video. Tā oriģināls šobrīd ir dzēsts.


"Prezidents, izteica šādu paziņojumu, radot apstākļus, lai terorists padotos," vēlāk uzsvēra iekšlietu ministrijā, apelējot pie tā, ka Krivošs tika atzīts par neprognozējamu.

Ap pulksten 22.05


Uzbrucējs pameta autobusu ar sānis paceltām rokām. Pie viņa pēc brīža pienāca trīs cilvēki - policijas un specdienesta pārstāvji, kā arī mediķis. Vīrietis tūlītēji aizturēts un aizvests tālāk no autobusa.

Pēc tam no autobusa mierīgi izkāpa ķīlnieki. Pretēji aplēsēm un uzbrucēja teiktajam, atklājās, ka autobusā viņš bija sagrābis kopumā 13 ķīlniekus - 12 pasažierus un šoferi. Pēc atbrīvošanas un mediķu apskates, izmeklētāji no viņiem ieguva liecības skaidrākas notikušā ainas iegūšanai. Atbrīvotie nodoti psihologu aprūpē.

Tikai aptuveni pusotru minūti vēlāk uz ietves sprāgusi trokšņa granāta un pie autobusa, kuru Krivošs iepriekš dēvēja par mīnētu, piebrauca bruņumašīna ar lielu skaitu speciālo uzdevumu vienības karavīru uz tās.

Ap pulksten 23


Luckas centrā desmitiem cilvēku sapulcējās pateikt paldies drošības spēkiem.

Trešdienas rītā


Autobusā visu nakti strādājuši izmeklētāji un tas aizvests tikai no rīta. Tajā atrasts ložmetējs, pistole un nazis, taču spridzeklis, ar kura detonēšanu draudēja uzbrucējs, netika uziets. Patlaban par notikušo vairs liecinot tikai ietves bojājums, ko radījusi granāta, raksta Ukrainas mediji.

Iekšlietu ministrijas pārstāvji pauduši, ka pāragri spriest, kas tieši sagaida Krivošu, taču norādīja, ka viņš, visticamāk, tiks tiesāts par terorakta pastrādāšanu un ķīlnieku sagrābšanu. Ņemot vērā, ka neviens incidentā nav miris, viņš varētu nesaņemt mūža ieslodzījumu, norādījis iekšlietu ministra vietnieks Antons Geraščenko.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!