Foto: AFP/Scanpix
Somālijas islāmistu kaujinieku grupējums "Shebab" piektdien paziņoja, ka patur spēkā aizliegumu dažām humānās palīdzības aģentūrām darboties sausuma piemeklētos rajonos, kurus kontrolē šis grupējums, un noraidīja ANO paziņojumus par badu šajos rajonos.

"Šo agrāk aizliegto organizāciju darbība mūsu kontroles zonā nav vēlama," sacīja "Shebab" preses sekretārs Šeihs Ali Mohamuds Rage islāmistu radiostacijas "Al Furqaan" raidījumā.

Teroristu tīkla "Al Qaeda" iedvesmotais kaujinieku grupējums "Shebab" 2009.gadā padzina no savas teritorijas vairākas humānās palīdzības organizācijas, tostarp ANO Pasaules pārtikas programmu (WFP), kuras šis grupējums dēvēja par Rietumvalstu spiegiem un kristiešu krustnešiem. WFP turpināja sūtīt palīdzību citiem Somālijas rajoniem, kurus "Shebab" nekontrolē.

Kaujinieki piektdien arī noraidīja ANO Humāno lietu koordinācijas biroja Somālijai paziņojumu, ka sausuma dēļ ir iestājies bads divos Somālijas dienvidu rajonos - Bakūlas dienvidos
un Lejasšabellē, kurus kontrolē "Shebab". Bads nozīmē mazāk nekā 2100 kilokaloriju pārtikas uzņemšanu dienā.

"Somālijā ir sausums, bet nav bada - tas, ko paziņoja ANO, ir simtprocentīgi nepatiess. Bada izsludināšana or politiska, un tie ir meli ar slēptu nolūku," sacīja Rage.

ANO pagājušajā nedēļā piegādāja pirmos humānās palīdzības sūtījumus kopš "Shebab" šomēnes izteiktā solījuma atcelt humānās palīdzības piegāžu ierobežojumus, lai būtu iespējams palīdzēt
sausuma skartajiem somāliešiem.

Valsti pēdējos gados ir skāruši secīgi sausuma periodi, un bruņotā konflikta turpināšanās apgrūtina humānās palīdzības aģentūru darbību un piekļuvi kopienām valsts dienvidos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!