Foto: EPA/Scanpix/LETA

Somu amatpersonas satraukuši lielas salas (attēlā nav konkrētā sala) iegādes mērķis, kad atklājies, ka tā nonākusi Kipras pilsoņa, Krievijas oligarha Igora Kasajeva īpašumā, raksta "Cyprus Mail".

Kasajevs, kurš ierindojas "Forbes" pasaules bagātāko cilvēku astoņsimtniekā, pērn nopircis salu Somijas austrumos. Būdams Eiropas Savienības valsts pilsonis, viņš legāli apgājis Aizsardzības ministrijas kontroles mehānismus, kas būtu piemēroti, ja šādu iegādi būtu veicis Krievijas pilsonis, vēsta medijs.

Tiek uzskatīts, ka Kasajevs kontrolē aptuveni 70% no Krievijas tabakas tirgus, kā arī esot saistīts ar Krievijas ieroču tirdzniecību. Šīs salas jaunā īpašnieka saiknes tagad satraukušas valsts drošības struktūras.

Kasajevs pēc salas iegādes uz tās jau izbūvējis dažādas būves. To starpā esot arī helikopteru nolaišanās laukums. Drošības iestādes norādījušas, ka rūpīgi uzrauga salā notiekošo, un iejauksies, ja būs pazīmes par valsts drošības apdraudējumu.

Līdzīgs incidents noticis 2018. gadā, kad Somijas varasiestāžu darbinieki veica kratīšanu cita Krievijas oligarha Pāvela Meļņikova īpašumā esošās salās Somijas rietumos. Naudas atmazgāšanā apsūdzētais Meļņikovs toreiz salas pārdevis.

Kasajevs Kipras pilsonību ieguva tā dēvētās zelta vīzu shēmas ietvaros, kad valsts Eiropas Savienības pasi iemainīja pret dāsnām investīcijām. Iepriekš līdzīgs mehānisms bija pieejams arī Latvijā, bet nupat Eiropas Komisijas prezidente Urzula fon der Leiena brīdinājusi Maltu slēgt savu zelta vīzu shēmu, cik drīz vien iespējams. Viņa atzīmēja, ka nedrīkst aizmirst, ka atsevišķas valstis tādējādi tirgo piekļuvi visām 27 bloka valstīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!