Foto: AFP/Scanpix
Somijas muitnieki uz kāda britu kravas kuģa atraduši 69 ASV ražotas "Patriot" raķetes, kuras pavaddokumentos bija apzīmētas kā "pirotehnika", vēsta "Delfi.ee".

Saskaņā ar pavaddokumentiem, kuģis no Vācijas bijis ceļā uz Ķīnu. Oficiāli dokumentos kuģa krava bija marķēta kā pirotehnika. Kravas saņēmējs pavaddokumentos nav bijis atzīmēts, tajos vien teikts, ka krava paredzēta kādai personai Dienvidkorejā.

Kuģis bija piestājis Somijas ostā Kotkā. Muitnieki uz tā klāja atrada 69 "Patriot" raķetes un 160 tonnas sprāgstvielas. Somijas Iekšlietu ministrijā informē, ka krava nav apdraudējusi vietējos iedzīvotājus. Kāpēc uz klāja atradušies ieroči, pagaidām nav zināms.

Pārvadājumu kompānijas vadība apgalvo, ka ieroči uz klāja nokļuvuši nejauši. Par atradumu somi jau informējuši Vācijas policiju, kur, saskaņā ar dokumentiem, krava iekrauta. Kuģa ekipāžu pratina policija, kravas novērtēšanai piesaistīti militāristi.

"Patriot" raķetes ir spējīgas sagraut mērķi 240 kilometru attālumā. Šādas raķetes ātrums piecas reizes pārspēj skaņas ātrumu. Šādas raķetes bruņojumā ir ASV karavīriem un dažām Ziemeļatlantijas alianses valstu armijām.

Somijas varasiestādes paziņojušas, ka krava ceļu varēs turpināt pēc Ziemassvētkiem, ja būs noskaidrot tās pasūtītājs un saņemtas visas nepieciešamās atļaujas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!