Foto: AP/Scanpix

Somija un Krievija vēlas sadarboties, lai iegrožotu patvēruma meklētāju plūsmu pār abu valstu kopējo robežu, par Somijas iekšlietu ministra Peteri Orpo teikto ziņoja Somijas sabiedriskā raidorganizācija "Yle".

Pēc tikšanās ar Krievijas iekšlietu ministru Vladimiru Kolokoļcevu Somijas iekšlietu ministrs paziņoja, ka, neskatoties uz to, ka starp Somiju un Krieviju ir Eiropas Savienības un Šengenas zonas robeža, abas valstis vēlas sadarboties, lai novērstu cilvēku kontrabandu.

Līdz šim šogad 434 patvēruma meklētāji, galvenokārt no Afganistānas, Indijas, Sīrijas un Bangladešas, pār Krievijas robežu ir ieradušies Somijā. Orpo norādīja, ka pēdējo mēnešu laikā kopumā apmēram tūkstoš cilvēku no Krievijas Somijā ieradušies bez Šengenas zonas vīzas.

Ministrs uzsvēra, ka tāda cilvēku kustība Somijai ir jaunums un tā vēlas nekavējoties pārņemt kontroli pār to. Viņš stāstīja, ka sarunas ar Krievijas kolēģi notikuši atvērtā, uz sadarbību orientētā gaisotnē, un teica, ka abas valstis ir satrauktas par nelegālo imigrāciju un vēlas to novērst. Ministri bijuši vienisprātis, ka abām valstīm ir vienādi uzskati par situāciju uz robežas un tās centīsies stiprināt robežu divpusējās sarunās. Turklāt abi ministri solīja cīnīties pret jebkādu migrācijas saistību ar organizēto noziedzību un terorismu.

Orpo norādīja, ka ar Krievijas iekšlietu ministru ir vienojies par vairākiem sadarbības pasākumiem, no kuriem daļa ir jauni, bet daļa ir turpinājums jau esošajai sadarbībai.

Piektdien paredzēta Somijas premjera Juhas Sipiles un Krievijas premjera Dmitrija Medvedeva tikšanās. Orpo pieļāva, ka pēc tās sekos jauni sadarbības pasākumi.

Somijai ar Krieviju ir 1340 kilometrus gara robeža, kas ir garākā kādas Eiropas Savienības valsts robeža ar Krieviju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!