Somija uzaicinājusi Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu oktobrī piedalīties neformālā Eiropas Savienības (ES) sammitā, lai veicinātu dialogu par enerģētisko neatkarību.
Somijas valdības pārstāve sacīja, ka valsts prezidente Tarja Halonena šādu uzaicinājumu izteikusi otrdien tikšanās laikā ar Putinu Sanktpēterburgā.

Somijas amatpersonas norādīja, ka Krievijas līderis varētu apmeklēt tikai daļu no Lahti paredzētā vienas dienas sammita, iespējams, ierodoties tikai uz vakariņām.

"Ielūguma mērķis ir sarunas par enerģētikas jautājumiem, un gan prezidente, gan valsts premjerministrs Mati Vanhanens vienojās, ka uz sammitu nepieciešams uzaicināt Putinu," pavēstīja Halonenas preses sekretāre Marija Romančuka.

ES novembrī paredzējusi šo jautājumu ar Krieviju pārrunāt formāla sammita ietvaros, taču tajā nepiedalīsies visu 25 ES dalībvalstu līderi.

Somijas amatpersonas paziņoja, ka ielūgums apspriests ar vairākiem ES partneriem, un visi uzaicinājumu atbalstījuši, īpaši Vācijas kanclere Angela Merkele.

Taču kādas jaunās ES dalībvalsts diplomāts apgalvoja, ka ar viņa pārstāvēto valsti neviens par šo jautājumu nav iepriekš apspriedies, un viņi par notikušo informēti dienu pirms Putina uzaicināšanas.

No 1.jūlija Somija uz sešiem mēnešiem rotācijas kārtībā kļūs par ES prezidējošo valsti.

Iecerēts, ka neformālais sammits nodrošinās iespēju spontānākām, visaptverošām debatēm par ES politikas jautājumiem, kurās piedalīsies mazāks skaits palīgu un netiks slēgtas formālas vienošanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!