Somijas premjerministrs Pāvo Liponens svētdien aicināja prezidenta vēlēšanās pirmoreiz ievēlēt sievieti - viņa partijas kolēģi Tarju Halonenu.
Somijā svētdien no pulksten 9 līdz 20 notiek prezidenta vēlēšanu pirmā kārta, kurā balotējas četras sievietes un trīs vīrieši.

Sabiedriskās domas aptaujas rāda, ka Somijas sievietes ir nolēmušas šajās vēlēšanās balsot par sava dzimuma pārstāvi pēc tam, kad 1994.gadā viņu kandidāte Elizabete Rēna zaudēja prezidenta vēlēšanās, tikai nedaudz atpaliekot no Marti Ahtisāri.

Sociāldemokrāti Halonenu aptaujās atbalsta apmēram tikpat daudz cilvēku kā centriskās opozīcijas līderi Esko Aho, kurš propagandē tradicionālās ģimenes vērtības.

Liponens, kopā ar sievu nobalsojot Helsinkos, sacīja, ka sievietes ievēlēšana par prezidenti Eiropas Savienības (ES) dalībvalstī Somijā būtu pareizais solis dzimumu vienlīdzības virzienā.

Somijas sievietes bija pirmās Eiropā, kas ieguva vēlēšanu tiesības, turklāt jau 1906.gadā, kad Somija vēl bija autonoma Krievijas impērijas sastāvdaļa.

Liponens atzina, ka Halonena, kuru viņš 1995.gadā iecēla par ārlietu ministri un kas bija pirmā sieviete šajā amatā, būtu laba prezidente.

Tomēr aptaujas liecina, ka ne Halonena, ne Aho svētdien neiegūs absolūtu balsu vairākumu un viņiem būs jāpiedalās otrajā kārtā 6.februārī.

Halonenai un Aho ir ļoti līdzīgi uzskati ārlietās un drošības politikā, kur prezidenta darbībai ir svarīga loma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!