Foto: stock.xchng
Reaģējot uz naftas cenu lēcienu, Spānija piektdien paziņoja par pagaidu enerģijas taupības pasākumu ieviešanu.

Reaģējot uz naftas cenu lēcienu, Spānija piektdien paziņoja par pagaidu enerģijas taupības pasākumu ieviešanu.

"To mērķis ir ierobežot naftas un gāzes patēriņu, lai samazinātu mūsu izdevumus par enerģiju, kas pēdējās dienās ir palielinājušies," preses konferencē paziņoja Spānijas vicepremjers Alfredo Peress Rubalkaba, piemetinot, ka nav gaidāms, ka šie tēriņi varētu samazināties.

Spānijā ir viena no Eiropas Savienības valstīm, kurām ir vislielākā atkarība no fosilā kurināmā, un naftas cenu straujais kāpums ir vairojis spiedienu uz inflāciju un valsts tirdzniecības deficītu.

Saskaņā ar pagaidu pasākumiem, kuri stāsies spēkā 7.martā, braukšanas ātrums uz Spānijas automaģistrālēm tika samazināts no pašreiz pieļaujamajiem 120 kilometriem stundā līdz 110 kilometriem stundā. Turklāt izvirzīta prasība, lai atjaunīgo resursu īpatsvars dīzeļdegvielā un benzīnā veidotu 7% pretstatā 5,8% pašlaik.

Savukārt valstij piederošā dzelzceļa kompānija "Renfe" par 5% samazinās vilcienu biļešu cenas īsajos un vidēji garos maršrutos, kā arī piepilsētas pasažieru vilcienos.

Spānijas valdība norāda, ka šiem pasākumiem būs pagaidu raksturs, taču nemin, cik ilgi tie varētu būt spēkā.

Valdība informē, ka Spānijas energorēķins palielinās par sešiem miljardiem eiro (4,2 miljardiem latu) ikreiz, kad barels naftas sadārdzinās par 10 eiro (septiņiem latiem). "Tā ir ļoti nopietna problēma, kas būtiski ietekmē mūsu ekonomiku," teica Spānijas vicepremjers.

Spānija importē 13% naftas no Lībijas un aptuveni 35% - no Alžīrijas, liecina valdības dati.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!