Spānijas slepenais dienests "Nacionālais izlūkošanas centrs" (CNI) lūdzis ASV Centrālo izlūkošanas pārvaldi (CIP) neizmantot Spānijas lidostas nelegālai aizturēto aizdomās turēto islamistu transportēšanai, otrdien raksta avīze "El Pais".
CNI izteica šo lūgumu pavasarī, kad tai radās aizdomas, ka CIP izmanto Palma de Maljorkas lidostu kā pieturvietu lidmašīnām, kas transportē nelikumīgi aizturētus vai nolaupītus cietumniekus uz slepenām vietām nopratināšanai.

CIP oficiāli neapstiprināja šādu reisu esamību, taču "pieņēma zināšanai" Spānijas nostāju un Spānijas brīdinājumu, ka jebkurš incidents saistībā ar šādu lidmašīnu pasažieriem negatīvi ietekmēs diplomātiskās attiecības, "El Pais" citē avotus valdībā.

Laikraksts norāda, ka CNI "nav šaubu" par CIP saistību ar desmit privātajiem reisiem laikā no 2004.gada janvāra līdz 2005.gada janvārim.

Civilā gvarde sāka izmeklēšanu, kad kāda pilsoņu grupa iesniedza sūdzību tiesā, balstoties uz laikraksta "Diario de Mallorca" publicētajām ziņām.

Minētās lidmašīnas tika identificētas kā divas "Boeing 747" un divas "Gulfstream". Trīs no tām piederēja kompānijai "Stevens Express Leasing", kuru saista ar CIP.

Šīs lidmašīnas tiek raksturotas kā tādas pašas, kādas CIP izmanto aizdomās turēto islamistu transportēšanai. Policija identificēja pasažierus, no kuriem lielākajai daļai bija diplomātiskais statuss.

Viens reiss esot izlidojis no Alžīrijas, apstājies Palma de Maljorkā, devies uz Maķedoniju, lai uzņemtu Vācijas pilsoni Haledu al Masri, un nogādājis viņu Afganistānā. Al Masri vēlāk tika atbrīvots Albānijā un stāstīja, ka viņš ticis spīdzināts un pratināts par viņa iespējamiem sakariem ar "Al Qaeda". Itālija izmeklē līdzīgu gadījumu.

Lielākā daļa lidmašīnu, kas apstājās Maljorkā, nāca no Lībijas, taču citas ieradās arī no Alžīrijas, Kasablankas, Bagdādes, Kabulas un Rumānijas vai bija ceļā uz šīm vietām, ziņo laikraksts ABC.

Cilvēktiesību aizstāvji apgalvo, ka nolaupītie islamisti tiekot nogādāti nopratināšanai vietās, kurās nav spēkā ASV noteikumi attiecībā uz spīdzināšanu.

Baleāru salu tiesa nodevusi šo lietu izskatīšanai Madrides Nacionālajā tiesā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!