Foto: Imago Sport/Scanpix/LETA

Spānija Ukrainai piešķīrusi plašu aizsardzības palīdzības paketi, kas ietver arī četras pretgaisa aizsardzības sistēmas "Hawk" un zenītraķešu kompleksus "Aspide", trešdien paziņoja Ukrainas ārlietu ministrs Dmitro Kuleba.

Kuleba Kijivā kopīgā preses konferencē ar Spānijas ārlietu ministru Hosē Manuelu Alvaresu Bueno teica, ka spāņu palīdzībā uzsvars ir uz pretgaisa aizsardzības sistēmām, kuras Ukrainai šobrīd ir ļoti nepieciešamas savas infrastruktūras aizsardzībai pret Krievijas karaspēka veiktajiem gaisa triecieniem.

"Ļoti priecājos, ka jaunā pakete ir, tā jau ir ceļā uz Ukrainu, un tuvākajā laikā mūsu valsts nostiprinās savas aizsardzības spējas, saņemot zenītraķešu kompleksu "Aspide" bateriju un tās raķetes, kā arī četras pretgaisa aizsardzības sistēmas "Hawk", prettanku raķešu kompleksus, artilērijas ieročus un to munīciju un citu militāro aprīkojumu," paziņoja Ukrainas ārlietu ministrs.

Viņaprāt, šāda Spānijas palīdzības pakete citām valstīm atgādinās par nepieciešamību turpināt palīdzēt Ukrainai.

"Aspide", kā sauc raķetes, bet pašu kompleksu oficiāli sauc "Toledo", pagājušā gadsimta 70.gados tika izstrādāts Itālijā pēc licencētas amerikāņu "gaiss-gaiss" tipa raķetes "AIM-7 Sparrow" versijas. 90.gados to jau sāka izņemt no bruņojuma klāsta, tomēr joprojām raķetes, kuras spēj sasniegt mērķi 12 kilometru attālumā un sešu kilometru attālumā, spēj būt diezgan iedarbīgs ierocis.

Arī ASV ražotā "Hawk" ir diezgan veca zenītraķešu sistēma, tomēr tā joprojām ir uzticama. Pagājušā gadsimta 90.gados tā tika izņemta no ASV bruņojuma klāsta, tomēr daudzu citu valstu armiju arsenālā tā joprojām ir atrodama. "Hawk" spēj iznīcināt mērķi 50 kilometru attālumā līdz 20 kilometru augstumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!