Foto: Reuters/Scanpix
Arvien pieaugošā bezdarba Spānijā saniknotie demonstranti sestdien nepameta Marides centrālo laukumu, ignorējot aizliegumu, rīkot protesta akciju visu nedēļas nogali, kad notiek pašvaldību vēlēšanas.

Vietējie mediji vēsta, ka apmēram 25 tūkstoši cilvēku piektdienas vakarā sapulcējās Madrides centrālajā Saules vārtu laukumā ("Puerta del Sol") un tā apkārtnē esošajās ielās. Pusnakts, kad stājās spēkā protestu aizliegums, tika sagaidīta ar svilpieniem un ovācijām.

Pūlis izkliedza tādus saukļus kā "tagad mēs visi esam likumpārkāpēji" un "tautas vienotību nekad nesakaus".

No rīta gan teltīs un kartona kastēs laukumā bija palikuši vien daži simti cilvēku.


Spānijas vadošais laikraksts "El Pais" vēsta, ka visā valstī sestdienas nakts protestos kopumā piedalījās apmēram 60 tūkstoši cilvēku.

Netika saņemtas ziņas par lielākiem incidentiem un policijai nevajadzēja iejaukties.

Vēlēšanu norisi uzraugošā institūcija ceturtdien paziņoja,, ka likumi aizliedz jebkādu priekšvēlēšanu kampaņu vai propagandas akcijas dienu pirms vēlēšanām un vēlēšanu dienā, tādēļ par nelikumīgiem uzskatāmi visi protesti, kas tiks rīkoti nedēļas nogalē.

Kopš 15.maija daudzu Spānijas pilsētu centrālajos laukumos notiek plašas protesta akcijas pret arvien pieaugošo bezdarbu, ekonomisko krīzi, valsts politiku kopumā un korupciju.

Aktīvisti, tāpat kā arābu valstīs, izmantojot sociālos tīklus internetā, aicina uz "īstu demokrātiju tieši tagad". "No Tahrira līdz Madridei un līdz pasaulei, līdz pasaules revolūcijai", rakstīts uz viena no plakātiem, atsaucoties uz Kairas Tahrira laukumā notikušajiem tautas protestiem, kuru rezultātā tika gāzts prezidents Hosnī Mubaraks.

Svētdien Spānijā tika ievēlētas jaunās pašvaldības 8116 pilsētās un 13 no 17 reģionālajiem parlamentiem.

Spānijā pirmajā ceturksnī bija augstākais bezdarba līmenis industriālo valstu vidū - 21,19% no ekonomiski aktīvajiem iedzīvotājiem. Visgrūtāk klājas 18 līdz 25 gadus veciem jauniešiem, no kuriem 45% nevar atrast darbu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!