Foto: PantherMedia/Scanpix
Eiropas Komisija (EK)ir apstiprinājusi Spānijas lūgumu līdz 2012. gada 31. decembrim ierobežot darba ņēmējiem no Rumānijas piekļuvi Spānijas darba tirgum, pamatojoties uz būtiskiem traucējumiem šajā tirgū, ceturtdien informēja EK pārstāvji.

Tiek norādīts, ka Spāniju krīze ir skārusi ļoti smagi. Vēl nepieredzēta IKP samazinājuma dēļ (-3,9 % laikposmā no 2008. gada līdz 2010. gadam) valstī ir augstākais bezdarba līmenis ES - kopš 2010. gada maija tas pārsniedz 20 %.

Tas, ka arvien pieaug Spānijā dzīvojošo Rumānijas pilsoņu skaits un bezdarba līmenis to vidū ir augsts, ir ietekmējis Spānijas spējas uzņemt jaunus darba ņēmējus.

"Šis lēmums ir pieņemts, pamatojoties uz ļoti specifisku situāciju nodarbinātības jomā Spānijā. Principā es esmu pārliecināts, ka Eiropas darba ņēmēju brīvas pārvietošanās ierobežošana nav risinājums, lai novērstu lielu bezdarbu. Mums drīzāk būtu jāveltī visas pūles jaunu darba iespēju radīšana, " atzinis Eiropas nodarbinātības, sociālo lietu un iekļautības komisārs Lāslo Andors

Viņš piebilst, ka no paša sākuma Spānija vienmēr ir īstenojusi ļoti atvērtu politiku attiecībā uz darba ņēmējiem no citām valstīm, tostarp jaunajām dalībvalstīm, ko Komisija vienmēr ir atbalstījusi. Tomēr Komisija saprot, kādēļ šajos konkrētajos apstākļos, kad situācija nodarbinātības jomā ir dramatiska un finanšu vide ļoti sarežģīta, Spānijas iestādes vēlas atkāpties no pilnīgas pārvietošanās brīvības.

Spānijas lūgumu pamato faktiski pierādījumi, un pievienošanās līgums ES patiešām atļauj šādos gadījumos uz laiku atkārtoti ieviest ierobežojošus pasākumus. Īstenojot šīs izmaiņas, Spānija tik un tā būs atvērtāka darba ņēmējiem no jaunajām dalībvalstīm nekā dažas citas dalībvalstis.

"Tomēr mēs ceram, ka šis solis būs tik īslaicīgs, cik vien iespējams, un arī turpmāk kopumā valdīs pozitīva attieksme pret brīvu pārvietošanos Eiropā. Es aizvien mudinu Spāniju reformēt tās darba tirgu un uzlabot nodarbinātības iespējas jauniešiem, un es arī aicinu pielikt lielākas pūles, lai veicinātu nodarbinātības iespējas Rumānijā. Abām valstīm labāk jāizmanto ES struktūrfondi, lai sekmīgāk radītu jaunas darbavietas. Tieši tas ir nepieciešams, lai ilgtermiņā panāktu uzlabojumu nodarbinātības jomā," norāda Andors.

Ceturtdien pieņemtajā lēmumā EK atļauj Spānijai uz laiku līdz 2012.gada beigām noteikt ierobežojumus Rumānijas pilsoņu piekļuvei Spānijas darba tirgum. Šie ierobežojumi attieksies uz visām nozarēm un reģioniem. Tomēr tie neskars Rumānijas pilsoņus, kas jau ir aktīvi darba tirgū.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!