Sekojot basku piemēram, Spānijas kataloņu nacionālisti pauduši vēlmi nodibināt Spānijas ziemeļaustrumu novadā Katalonijā suverēnu valsti, tajā pašā laikā saglabājot savienību ar Madridi, pirmdien ziņoja Spānijas masu informācijas līdzekļi.
Mēreni noskaņotā Konverģences un vienotības koalīcija (CiU), kas kopš 1980.gada ir pie varas pusautonomajā Katalonijā, publicējusi jaunu likumprojektu, kas aicina panākt Katalonijas suverenitāti, saglabājot saiknes ar Spāniju.

Šī likumprojekta mērķis ir nostiprināt reģionālās valdības varu Spānijas konstitūcijas ietvaros, raksta Spānijas un Katalonijas laikraksti.

Likumprojektā ierosināts ieviest tiešu Katalonijas pārstāvniecību Eiropas Savienībā, pašnoteikšanās tiesības, vienotu Katalonijas civilo administrāciju, daļēju finansiālu neatkarību, kā arī ieviest Katalonijā divas valsts valodas - katalāņu un spāņu.

Arī kataloniešu sportistu komandas starptautiskajās sacensībās piedalītos kā neatkarīgas valsts pārstāvji.

Šo priekšlikumu Spānijas valdošā labējā Tautas partija un opozīcijā esošie sociālisti izvirzījuši kā tīru "vēlēšanu reklāmas triku" pirms rudenī gaidāmajām reģionālajām vēlēšanām.

Spānijas autonomā Basku zeme septembrī izvirzīja priekšlikumu izveidot brīvu Basku zemes un Spānijas savienību. Basku parlaments šo priekšlikumu gatavojas apspriest līdz gada beigām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!