Foto: Reuters/Scanpix
Spānijā svētdien notikušajās pirmstermiņa parlamenta vēlēšanās ir uzvarējusi opozīcijā esošā labēji centriskā Tautas partija, pārspējot pašlaik valdošo kreisi centrisko Sociālistisko strādnieku partiju, liecina provizoriskie vēlēšanu rezultāti.

Pēc vairāk nekā 99% balsu saskaitīšanas Tautas partija ir ieguvusi 44,60% balsu un 186 no 350 deputātu mandātiem parlamenta apakšpalātā Deputātu kongresā, tātad absolūtu vairākumu. Sociālistiskā strādnieku partija ieguvusi 28,73% balsu un 110 mandātus.

Kreiso un zaļo koalīcija "Apvienotie kreisie" ieguva 1,67 miljonus balsu un palielināja savu mandātu skaitu parlamenta apakšpalātā no diviem līdz 11. Šīs koalīcijas panākumus nodrošināja vēlētāji, kas bija neapmierināti ar abām lielākajām partijām.

56 gadus vecais Tautas partijas līderis Mariano Rahojs, kurš ir šīs partijas premjera amata kandidāts, paziņoja par uzvaru.

"46 miljoni spāņu cīnīsies pret krīzi. Darbs, kas mums stāv priekšā, nebūs viegls, bet es gribu, lai jūs zinātu par manu pārliecību, ka, visiem palīdzot, mēs virzīsimies uz priekšu un Spānija būs tur, kur mēs visi to gribam - Eiropas priekšgalā," teica Rahojs, uzrunājot piekritējus no balkona pie partijas galvenā biroja Madridē.

Sociālistiskā strādnieku partija cieta vēsturē lielāko sakāvi vēlēšanās un zaudēja varu, pie kuras tā bijusi pēdējos septiņus gadus. Šīs partijas valdīšanas laikā ekonomikas bumu nomainīja krīze un bezdarba līmenis sasniedza 21,5%.

"Sociālistiskajai strādnieku partijai nebija labs rezultāts. Ir skaidrs, ka mēs esam zaudējuši vēlēšanās," paziņoja šīs partijas premjera kandidāts 60 gadus vecais Alfredo Peress-Rubalkaba.

Rahojs guva vēlētāju atbalstu ar savu solījumu noregulēt ekonomiku un radīt jaunas darbavietas, pat ja tas nozīmētu jaunus taupības pasākumus. Viņš ir solījis panākt, lai Spānija sasniegtu izvirzīto mērķi - budžeta deficīta samazināšanu no 9,3% no IKP pagājušajā gadā līdz 4,4% nākamgad.

Analītiķi uzskata, ka Rahojam, kurš 20.decembrī stāsies premjerministra amatā, būs ātri jāīsteno reformas, lai pārliecinātu pasaules tirgus.

Francijas prezidents Nikolā Sarkozī piezvanīja Rahojam, apsveica viņu ar uzvaru un sacīja, ka abas valstis var "strādāt kopā apstākļos, kad Eiropa saskaras ar bezprecedenta finanšu un ekonomikas krīzi". "Kopā ar mūsu partneriem mums jādod efektīva un ticama atbilde, lai atjaunotu stabilitāti un izaugsmi eiro zonā," sacīja Sarkozī.

Arī Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kamerons telefoniski apsveica Rahoju ar uzvaru "Spānijai un Eiropai svarīgā laikā".

Kopš Sociālistiskā strādnieku partija maijā cieta sakāvi pašvaldību un reģionu vēlēšanās, Tautas partija izdarīja spiedienu uz valdību, pieprasot rīkot pirmstermiņa parlamenta vēlēšanas. Pašreizējais Spānijas premjerministrs sociālists Hosē Luiss Rodrigess-Sapatero jūlijā paziņoja, ka pirmstermiņa parlamenta vēlēšanas notiks četrus mēnešus agrāk, nekā būtu jānotiek kārtējām vēlēšanām.

Sociālisti zaudēja popularitāti ar taupības pasākumiem, ko tie bija spiesti veikt ekonomikas krīzes dēļ. Rodrigesa-Sapatero valdība vidēji par 5% samazināja valsts sektorā strādājošo algas, iesaldēja pensijas un paaugstināja pensionēšanās vecumu no 65 līdz 67 gadiem. Tomēr arī Tautas partijas valdība pēc vēlēšanām ekonomiskās situācijas dēļ būs spiesta veikt taupības pasākumus.

Spānijas parlamenta apakšpalātā ir 350 deputāti, un tās pilnvaru termiņš ir četri gadi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!