Foto: F64
Lai palīdzētu aizlāpīt caurumu valsts budžetā, Spānijas valdība piektdien apstiprināja tā dēvētā bagātnieku nodokļa ieviešanu.

Šajā un nākamajā gadā šo nodokli, kuru atcēla 2008.gadā, piemēros 160 tūkstošiem jeb 6% Spānijas iedzīvotāju ar lieliem ienākumiem.

Spānijas finanšu ministre Elena Salgado iepriekš sacīja, ka, iekasējot šo nodokli, valsts budžeta ieņēmumi gadā papildināsies par 1,08 miljardiem eiro (760 miljoniem latu).

Spānijā valsts budžeta deficīts pērn sasniedza 9,2% no iekšzemes kopprodukta (IKP), krietni pārsniedzot Eiropas Savienības valstīm noteikto 3% maksimumu. Līdzīgi kā daudzas citas bloka valstis Spānija pašlaik īsteno pasākumus budžeta deficīta samazināšanai, apcērpot tēriņus un ceļot nodokļus.

Madride solījusi budžeta deficītu šogad samazināt līdz 6% no IKP, nākamgad - līdz 4% un 2013.gadā - līdz 3%. Tomēr pastāv šaubas par Spānijas spēju īstenot šos mērķus saistībā ar gausu ekonomikas izaugsmi, bezdarba līmeni, kas pārsniedzis 20%, augstajiem budžeta deficītiem Spānijas reģionos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!