Foto: Reuters/Scanpix
Drošības spēki Kijevas centrā turpina virzīties protestētāju ieņemtajās teritorijās, nojaucot uzceltās barikādes. Specvienības trešdienas rītā arī "ieņēmušas" daļu no Neatkarības laukuma, ziņo ārvalstu mediji.

Liecinieki gan ziņojot par periodisku saķeršanos starp protestētājiem un specvienību kaujiniekiem. Ir ziņas par cietušajiem. Drošības spēki ir nojaukuši daļu barikāžu un telšu.

Opozīcijas pārstāvji arī aicinājuši visus valsts iedzīvotājus doties ielās un tiek ziņots, ka uz Neatkarības laukuma pusi plūstot aizvien vairāk cilvēku. Saskaņā ar opozīcijas avotu ziņām laukumā ir aptuveni 15 000 cilvēku.

Trīs pusēs Neatkarības laukumam pulcējas liels skaits miliču, ziņo raidsabiedrība BBC. Protestētāji zemē laistījuši ūdeni, lai, sasalstot ledū, tas traucētu drošības spēkiem iebrukt laukumā. Protestētāji izkliedz saukļus un dzied Ukrainas himnu.

Pie miličiem ar lūgumu nepildīt "noziedzīgas pavēles" vērsies kāds mācītājs, norāda BBC.

"Riebumu" par milicijas vēršanos pret demonstrantiem otrdien vakarā izteikušas ASV.

"Savienotās Valstis izsaka savu riebumu par Ukrainas varasiestāžu lēmumu ar policiju, buldozeriem un stekiem, nevis ar respektu pret demokrātiskām tiesībām un cilvēka cieņu vērsties pret miermīlīgajiem protestiem Kijevas Maidana [centrālais, Neatkarības laukums] laukumā," paziņoja ASV valsts sekretārs Džons Kerijs.

"Šāds solis nav ne pieņemams, ne pieklājas demokrātijai," piebilda Kerijs.

Vēl pirms drošības spēku iebrukšanas laukumā otrdien vakarā demonstrantus apmeklēja Eiropas Savienības (ES) ārlietu pārstāve Ketrīna Eštone, kura pirms tam, cenšoties panākt miermīlīgu krīzes atrisinājumu, tikās ar Ukrainas prezidentu Viktoru Janukoviču.

Jau ziņots, ka 21.novembrī Ukrainas valdība nolēma pārtraukt gatavošanos asociācijas līguma ar ES parakstīšanai. Šajā pat dienā, protestējot pret šo valdības soli, cilvēki pulcējās demonstrācijā Kijevas Neatkarības laukumā. Protesta akcijas turpinājās arī nākamajās dienās kā Kijevā, tā arī citās Ukrainas pilsētās.

Naktī uz 30.novembri milicija, pielietojot brutālu spēku, Kijevas protesta akcijas dalībniekus izklīdināja. Cietsirdīgā milicijas rīcība izraisīja šoku Ukrainas sabiedrībā, un protesta akcijas sākās ar jaunu spēku - vairs jau ne tikai pret valdības atteikšanos no integrācijas ar ES, bet arī pret milicijas brutalitāti un valsts vadību, kas šādas metodes atbalsta.

30.novembrī protesta demonstrācijās Kijevas centrā pulcējās 10-15 tūkstoši cilvēku, bet 1.decembrī - vismaz pusmiljons cilvēku.

Savukārt svētdien Kijevas centrā protestētāji ar trosēm nogāza "ļeninekli". Naktī uz pirmdienu Odesā bojāts vēl viens Ļeņina piemineklis.

Naktī uz otrdienu milicija izdzenāja demonstrantus un nojauca barikādes pie valdības ēkām Kijevas centrā. Protestētāji turpina pulcēties pilsētas galvenajā laukumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!