Foto: Imago Images/Scanpix/LETA

Šveices bankas "Credit Suisse" nopludinātajos klientu sarakstos atrodami desmitiem starptautiski zināmu cilvēku un viņu ģimenes locekļu vārdi. Lai gan Latvijas pārstāvju publiskotajos datos nav, atzīmējam vairākus, kuru vārdi labāk zināmi tieši mūsu platuma grādos.

Kontu atvēršana pati par sevi nav noziegums, kā dēļ projekta "Šveices noslēpumi" autori izcēluši tos, uz kuru vārdiem noguldītās summu apjomi vedina domāt par nelikumīgi iegūtiem līdzekļiem vai arī pašu personu vārdi tiek saistīti ar kukuļdošanas un varas uzurpēšanās skandāliem.

Kopumā nopludināta 37 000 "Credit Suisse" apkalpoto klientu datu bāze par laika posmu no pagājušā gadsimta 40. gadiem. Tā nonākusi pētniecisko žurnālistu Korupcijas un organizētās noziedzības izpētes organizācijas jeb OCCRP rīcībā, un publicētie dati ir analizēti aptuvenu gadu, atlasot informāciju, kas pēc iesaistīto žurnālistu domām dod sabiedrisku labumu.

Organizācija piebilst, ka šī ir visu laiku lielāku datu noplūde no kādas Šveices bankas. "Credit Suisse" noraidījusi apsūdzības nelikumīgas naudas apkalpošanā, kā arī uzsvērusi, ka aptuveni 90% no aplūkotajiem kontiem jau ir slēgti vai ir slēgšanas procesā.

Saodata Narzijeva


Uzbekiete, kuras uzņēmumu kontos laika gaitā apkalpoto līdzekļu apjomi sasnieguši pat 1,8 miljardus eiro. Tas savukārt ļāvis viņai ierindoties saraksta augšgalā pēc publiskoto kontu glabātajām vērtībām.

Profesionālās ginekoloģes un vecmātes Narzijevas turība tiek skaidrota vienīgi ar viņas asinsradniecīgajām saitēm. Viņas brālis ir viens no Krievijas politikā un ekonomikā ietekmīgākajiem oligarhiem Ališers Usmanovs.

Naģežda Tokajeva


Kazahiete, kuras vārds pats par sevi arī neko neizsaka, tomēr no bijušā vīra, tagadējā Kazahstānas prezidenta Kasima Džomarta Tokajeva mantotais uzvārds ir skaidrojums arī turībai.

Tokajevas turība no Narzijevas atpaliek vairāk nekā tūkstoškārtīgi. Viņa Šveices bankā reiz noguldījusi līdzekļus nepilna pusotra miljona eiro apmērā, kas ir nesamērīgi vairāk par oficiālajiem ienākumiem, kurus no 1998. gada līdz 2011. gadam, kad konts bijis aktīvs, saņēmis viņas vīrs, būdams ārlietu ministrs un premjers.
Šis atklājums īpaši būtisks ir šobrīd, kad Tokajevs ar dzelzs dūres taktiku pārņēmis varu valstī un retorikā ar vēršanos pret korupciju un agrākās kliķes noziedzīgajiem tīkliem, sludina citādas valsts nākotnes celšanu.

Projekta veidotāji atzīmē, ka Tokajevu atvase Timurs arī ir cieši saistīts ar Šveici - viņš Ženēvā beidzis prestižu internātskolu, kā arī ieguvis ASV Vebstera universitātes Ženēvas filiāles diplomu, kā arī ir trīs Ženēvas nekustamo īpašumu turētājs.

Natālija Kurmanaļijeva


Kirgīziete Kurmanaļijeva ir vēl viena sarakstā atrodama dāma, kuras turību vairāk nekā 1,3 miljonu eiro apmērā (laika posmā no 2008.-2011. gadam) neskaidro viņas pašas nodarbošanās.

Viņas bijušais vīrs Kapars Kurmanaļijevs, kurš dzīvo Latvijā, līdz 2010. gada apvērsumam Kirgizstānā bija dabas resursu ministrs, bet pirms tam vadīja Valsts ģeoloģijas un minerālresursu aģentūru. Abi amati viņam faktiski ļāva kontrolēt arī valsts iegulu izmantošanas licenšu izsniegšanu. Prombūtnē viņš 2014. gadā par nelikumīgu licenšu izsniegšanu notiesāts ar 12 gadu cietumsodu.

Latvijā mītošais Kurmanaļijevs projekta "Šveices noslēpumi" autoriem noliedzis savu saistību ar jau 2005. gadā šķirtās sievas kontu.

Timurs Kulibajevs


Kazahstānas bijušā līdera Nursultana Nazarbajeva znots Kulibajevs var lepoties ar otro vietu "Šveices noslēpumu" nopludinātajā sarakstā pēc turības. "Credit Suisse" apkalpojusi viņa līdzekļus vairāk nekā 800 miljonu eiro vērtībā. Dažādās aplēsēs iepriekš gan viņa kopējā turība minēta pat trīskārt lielāka.

Kulibajevs vairāk nekā desmit gadus pārvaldīja milzīgo par valsts enerģijas un minerālo resursu sektoriem atbildīgo uzņēmumu padomes. Līdz ar varas maiņu šī gada janvārī viņš pameta lielāko daļu ietekmīgo amatu.

Sarakstā iekļauta arī Nursultana otra meita un pirms apvērsuma par nākamo Kazahstānas prezidenti dēvētā Dariga Nazarbejeva. "Credit Suisse" apkalpojusi viņas kontu ar līdzekļiem aptuveni 20 miljonu eiro apmērā.

Gutu ģimene


Ukraiņi Ivans un Klaudija Gutas 1992. gadā dibināja akciju sabiedrību "Mriya Agro Holding", kas izauga par lielāko graudaugu ražotāju valstī, apsaimniekojot ap 300 000 hektāru lauksaimniecības zemes. Pēc 20 darbības gadiem uzņēmums 2012. gadā pieteica maksātnespēju.

Aizvadīto gadu laikā no uzņēmuma bija nopludināti līdzekļi simtiem miljonu eiro apmērā. Piesakot maksātnespēju, kompānija kreditoriem palika parādā vairāk nekā miljardu eiro.

Projekta "Šveices noslēpumi" ietvaros atklāts, ka "Credit Suisse" apkalpojusi vismaz 16 Ivanam, Klaudijai, kā arī viņu bērniem Andrijam un Mikolai piederošus kontus.

Brāļi Talibovi


Šveices bankas dati atmaskojuši vairāku Azerbaidžānas amatpersonu un politiķu slēptos īpašumus. Izcelsim gan tikai vienu duo - brāļus Rezu un Seimuru Talibovus. Viņi ir Azerbaidžānas eksklāva Nakčivanas autoritārā līdera Vasifa Talibova dēli.

Talibovs kopš 90. gadiem no pārējās Azerbaidžānas nodalītajā apgabalā bauda gandrīz absolūtu varu, kas ļāvis viņam abus dēlus iekārtot atbildīgos reģiona pārvaldes amatos.

Projekta "Šveices noslēpumi" autori atzīmējuši, ka izmeklēšanas laikā atklājies, ka brāļi laika gaitā ne tikai "Credit Suisse", bet arī citās bankās saņēmuši neskaidras izcelsmes līdzekļus gandrīz 20 miljonu eiro apmērā. Žurnālisti atklājuši, ka Talibovu vārdā kontus šajā un citās bankās vēl tur arī citi Nakčivanas līderim pietuvinātie, tostarp uzņēmējs Vugars Abasovs.

Aleksejs Aleksins


Par vienu no Baltkrievijas diktatora Aleksandra Lukašenko makiem dēvētais Aleksims par izteikti turīgu vīru, kura "Credit Suisse" kontā parādījās līdzekļi aptuveni 35 miljonu eiro apmērā, kļuva 2012. gadā. Tas tiek skaidrots ar citu Baltkrievijas oligarhu pakļaušanu Rietumu sankcijām pēc vardarbīgās demokrātijas protestu apspiešanas 2011. gadā, kas, visticamāk, lika meklēt citas, tobrīd vēl sankcijām nepakļautas personas līdzekļu pārvaldīšanai ārpus Baltkrievijas.

Aleksins Eiropas Savienības un ASV sankcijām visbeidzot tika pakļauts pērn. Pērn "re:baltica" ziņoja, ka neilgi pēc viņa pakļaušanas sankcijām, Aleksina sieva un dēls vismaz formāli atstājuši divu Latvijas uzņēmumu "Mamas D" un "Latgales alus D" īpašnieku sarakstus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!