Foto: EPA/Scanpix/LETA
12 Ziemeļkorejas kara lidmašīnas ceturtdien lidojušas netālu no robežas ar Dienvidkoreju, liekot Seulai reaģēt ar 30 savu militāro lidmašīnu pacelšanu gaisā, ziņo "Associated Press" (AP).

Šis kopumā retais incidents noticis dažas stundas pēc tam, kad Ziemeļkoreja izšāva jūrā divas ballistiskās raķetes. Spriedze Korejas pussalā šobrīd atkal ir pieaugusi – otrdien Phenjana izšāva ballistisko raķeti, kas lidoja virs Japānas.

Astoņi Ziemeļkorejas iznīcinātāji un četri bumbvedēji lidoja grupās, un tiek uzskatīts, ka tie veica uzbrukuma mācības, paziņoja Dienvidkorejas militārpersonas.

Militārie pārstāvji paziņoja, ka Dienvidkoreja atbildēja, gaisā paceļot 30 iznīcinātājus un citas kara lidmašīnas, bet šie lidaparāti nav iesaistījušies nevienā sadursmē ar Ziemeļkorejas lidmašīnām. Seula atteicās sniegt sīkāku informāciju, tostarp to, cik tuvu robežai lidojušas Ziemeļkorejas lidmašīnas.

Ziemeļkoreja šogad veikusi rekordlielu skaitu raķešu izmēģinājumu. Dienvidkorejas amatpersonas sacīja, ka Ziemeļkoreja var vēl vairāk palielināt spriedzi, izmēģinot starpkontinentālo ballistisko raķeti vai veicot pirmo kodolizmēģinājumu kopš 2017. gada.

Daži eksperti saka, ka Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns ir apņēmības pilns turpināt ieroču izmēģinājumus. Viņi saka, ka Ziemeļkorejas mērķis ir panākt, ka ASV atzīst to par leģitīmu kodolvalsti un lemj par sankciju atcelšanu pret Phenjanu, lai gan Vašingtona un tās sabiedrotie nav devuši nekādus mājienus, ka grasītos to darīt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!